Ca in fiecare an, locuitorii din Treznea si-au comemorat, vineri, martirii. In 9 septembrie 1940 trupele ungare hortyste, ca urmare a Dictatului de la Viena, au intrat in localitate si au masacrat populatia. Au pierit atunci, fara nicio vina, 93 de persoane, din care 87 de romani si sase evrei. Locuitorii din Treznea, urmasi ai celor care au fost macelariti in urma cu 71 de ani, oficialitati locale si judetene, reprezentanti ai partidelor politice, veterani de razboi si localnici, au marcat acest trist moment din viata comunitatii, la monumentul martirilor din centrul localitatii. In cadrul manifestarilor de la Treznea, a avut loc un ceremonial militar si religios, s-au depus jerbe si coroane de flori la cimitir si la Monumentul Eroilor Martiri.
Printre invitatii care au luat cuvantul s-au numarat doctorul Ioan Puscas, fiu al satului, dar si generalul de brigada dr. Ioan Manci, loctiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj.
„Istoria s-a scris, din pacate, cu sange, in aceasta zona, in toamna anului 1940, insa este o datorie crestineasca sa iertam, la fel cum este de datoria noastra, a oficialitatilor in primul rand, sa nu uitam, chiar si pentru simplu motiv ca astfel de tragedii nu trebuie sa se mai repete. Imi exprim speranta ca dupa mai bine de sapte decenii de la tragicele evenimente din data de 9 septembrie 1940 ranile comunitatii s-au inchis si mi-as dori sa lasam la o parte tot ce a fost rau in trecut, pentru a putea construi impreuna, romani, maghiari sau alte nationalitati, o comunitate locala puternica, unita si mai bogata, cultural, moral dar si financiar. Toate acestea se pot realiza, avand la baza mostenirea istorica, frumusetea si potentialul turistic al zonei, prin initiative ale administratiei locale si ale oamenilor legati sufleteste de aceste locuri. Pana atunci insa, nu trebuie sa uitam ca avem datoria morala ca la fiecare inceput de toamna sa depunem o floare, alaturi de un gand de pios omagiu, la mormantul si monumentul martirilor din aceasta localitate”, a precizat, in cuvantul sau, Vegh Alexandru, prefectul judetului Salaj.
Cu acelasi prilej, prefectul Vegh Alexandru a prezentat cea de-a doua editie a suplimentului revistei de cultura “Caiete Silvane” – “Eroii salajeni si faptele lor” – publicatie ce reuneste cele mai bune eseuri de la concursul cu acelasi nume organizat de Institutia Prefectului Salaj, in cursul acestui an.
Patru tineri din Jibou cercetați penal pentru comiterea infracțiunii de furt calificat
Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Jibou au identificat...
Deschide