Liturghie Arhierească în orașul Jibou

Duminică, 14 decembrie 2014, în biserica Sfântul Proroc Daniel din Jibou, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului și parohul bisericii, Preacucernicul Părinte Cristian Oancea, revizorul contabil al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor, preot coslujitor la această biserică, Preacucernicul Părinte Dorin Moldovan de la biserica Adormirea Maicii Domnului din Jibou, Preacucernicul Părinte Adrian Chirti, preot misionar la Protopopiatul Jibou și părinții diaconi Adrian Onica, Andrei Urs și Cristian Iura. Prilejul vizitei Preasfințitului Părinte Petroniu la această biserică a fost dat de prăznuirea pe data de 17 decembrie a ocrotitorului acestui locaș de cult – Sfântul Proroc Daniel, Preasfinția Sa obișnuind ca în fiecare an, în duminica de dinaintea sau după hramul bisericii și săvârșească aici Sfânta Liturghie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Paul Chețe, urmând ca acesta să fie hirotonit în duminica următoare preot pe seama Parohiei Popteleac.

La finalul Sfintei Liturghii a fost a fost sfințit și noul chivot al bisericii, realizat ca o machetă la scară redusă a locașului de cult.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat o diplomă de apreciere tânărului Cristian Bodea, pentru aportul adus la realizarea unor proiecte din cadrul parohiei.

Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită în data de 16 iunie 1991, iar în 23 aprilie 2002 a fost târnosit altarul de la demisolul locașului de cult, ce are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Până îm anul 2005 lucrările la biserică au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor, iar începând cu acel an lucrările au fost continuate de către Preacucernicul Părinte Dan Dregan.

În anul 2012, biserica a primit cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Daniel.

Lucrările la locaşul de cult au fost finalizate în anul 2013, iar în 15 septembrie în același an, biserica a fost târnosită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Preasfinţitul Părinte Petroniu. Cu acest prilej, cei doi preoţi slujitori ai bisericii au primit din partea Preafericirii Sale distincţia Crucea Patriarhală. Tot în acel moment istoric, Sfântul Proroc Daniel a fost proclamat ocrotitorul oraşului Jibou.

Recomandari

Alte Articole