Zalău: Lansare de carte Camelia Burghele, „Satele sălăjene și poveștile lor” (2 februarie, ora 16)

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj organizează joi, 2 februarie 2017, de la ora 16, în sala Dialoguri europene la evenimentul prilejuit de lansarea vol. V-VIII din seria de volume Satele sălăjene și poveștile lor de Camelia Burghele.

Ultimele zile ale anului trecut au marcat apariția a încă patru volume din seria Satele sălăjene și poveștile lor, o analiză antropologică pe care o datorăm Cameliei Burghele, doctor în etnologie, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău. Cărțile fac parte dintr-un proiect editorial mai vechi, în care au văzut lumina tiparului și primele patru volume, grație colaborării între Editura Caiete Silvane din Zalău și Editura Etnologică din București, sprijinit financiar de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și de compania TenarisSilcotub.

Este vorba despre:
Volumul V
MANIPULAREA DESTINULUI. În numele magiei terapeutice: vechi credințe din Sălaj
Volumul VI
DE LA SĂNĂTATE LA BOALĂ ȘI ÎNAPOI. Descântec, rugăciune și leac în satul sălăjean
Volumul VII
SATUL TIMPULUI, TIMPUL SATULUI. Modele sălăjene de construire a identității locale
Volumul VIII
POVEȘTI ȘI POVESTITORI. Ferestre deschise către memoria satului sălăjean

Cele patru volume nou apărute continuă studiul satelor sălăjene și a culturii tradiționale cu specificitatea sa locală, focalizându-se de această dată pe perspectivele magico-rituale de raportare a omului la divin (cu susținerea unor scenarii concrete, din teren: descântece terapeutice, credințe magico-rituale, leacuri vechi), dar și pe mecanismele de construire a identității locale (de asemenea, cu studii de caz aplicate pe comunități sălăjene).
În plus, volumul VIII oferă o deschidere de antropologie vizuală, prin atașarea unui album cu fotografii reprezentative din satele Sălajului.
Profesorul Ioan Taloș de la Universitatea din Köln consideră demersul Cameliei Burghele drept unul valoros și lăudabil: „Spre deosebire de alți folcloriști sălăjeni (Leontin Ghergariu, Dumitru Pop, Augustin Mocanu, Pamfil și Maria Bilțiu, Grigorie și Maria Croitoru, Ștefan Goanță, Ion Mureșan, Ion Pițoiu, Patriciu Știrbu și mulți alții), care au depus eforturi pentru culegerea unor texte de folclor literar, mai ales poetic, Camelia Burghele cercetează terenul din perspectiva mentalităților, a comportamentelor omului în diferite împrejurări ale vieții, a vârstelor și ocupațiilor, a trecutului, prezentului și viitorului, a identității naționale, a femeii și a bărbatului, a bucuriei și tristeții omului de azi, oferindu-ne pasionante povești trăite.

Recomandari

Alte Articole