"Zalau Goldis Talent", o seara culturala studenteasca de succes

Educarea tinerei generatii privind valorile si creatia artistica salajeana, descoperirea de noi talente pentru a ilustra si reda, in mod corespunzator, mostenirea traditionala locala sunt fundamentul serii culturale studentesti “Zalau Goldis Talent” – editia a II-a, eveniment organizat in data de 1 iunie de catre conducerea Universitatii de Vest “Vasile Goldis” (UVVG) Arad – Filiala Zalau, in colaborare cu alte institutii publice partenere. La aceasta manifestare academica au fost invitati sa se inscrie nu doar studentii si masteranzii din cadrul universitatii, ci si elevii liceelor din municipiu. In spiritul tematicii acestei editii a “Zalau Goldis Talent”, respectiv cultura, arta si traditia salajeana, concurentii au pregatit momente de dans, teatru si muzica, toate garnisite cu multe surprize.

In deschiderea evenimentului, directorul de studii al UVVG Arad – Filiala Zalau, conf.univ.dr.ing. Aurica Grec, a apreciat interesul administratiei locale pentru cooptarea acestei activitati, alaturi de alte cateva manifestari cultural-artistice reprezentative, intr-un proiect finantat nerambursabil din bugetul local 2012 al municipiului Zalau. Proiectul se intituleaza generic “Portile universitare mereu deschise culturii, artei si traditiei salajene”, spectacolul “Zalau Goldis Talent” fiind prima manifestare a acestui proiect. “UVVG Arad – Filiala Zalau incearca sa ofere studentilor nu doar suportul care le va fundamenta o profesie sau un drum in viata, ci si sa imbine utilul cu placutul. Tineretea este vremea tuturor viselor, implinirilor, inceputului, in care se pune temelia unei vieti profesionale. Astfel de manifestari ne apropie de cultura, arta si traditiile din aceasta zona, de ceea ce ne leaga de meleagurile salajene”, a afirmat directorul de studii Aurica Grec. Pentru recunoasterea meritelor, conducerea Filialei univeristare din Zalau a acordat diplome institutiilor publice locale si de cultura partenere.

Programul serii culturale studentesti a cuprins nenumarate momente deosebite si pline de entuziasm pregatite de reprezentantii institutiilor colaboratoare: Casa Municipala de Cultura, Biblioteca Judeteana “Ionita Scipione Badescu” Zalau si Liceul Reformat “Wesselenyi” Zalau. Astfel, dupa prezentarea membrilor juriului si alocutiunile reprezentantilor institutiilor publice colaboratoare, au intrat in scena dansatorii Ansamblului Columna, care au deschis seara cu un moment de dans popular “Dans de pe Valea Agrijului”, urmati de tinerii de la Liceul Reformat “Wesselenyi” din Zalau, care au prezentat un dans unguresc. De asemenea, din cadrul Casei Municipale de Cultura, solista Denisa Buzgau a interpretat cantecele “Cata-i Salajul de mare” si “Trandafir cu trei crengute”, iar Paul Morar, piesele “Tatal meu” si “Mandra pana de paun”. A urmat un moment artistic sustinut de Maria Mirabela Hatos, membru al trupei de teatru din cadrul Bibliotecii Judetene Salaj, cu sceneta “Am doua fete mari”.

Plini de entuziasm, dar si incarcati de emotii, au pasit in fata juriului si invitatilor concurentii: Emil Marius Pestean (student an III, specializare Comunicare si Relatii Publice din cadrul Facultatii de Stiinte Umaniste, Politice si Administrative, forma de invatamant ID), Cristina Paula Milas (studenta an III, specializare Comunicare si Relatii Publice din cadrul Facultatii de Stiinte Umaniste, Politice si Administrative, forma de invatamant ID), Raluca Mirela Buneci (studenta primul an, specializare Marketing din cadrul Facultatii de Stiinte Economice, forma de invatamant ZI), Alina Sandor (studenta an I, specializare Marketing din cadrul Facultatii de Stiinte Economice, forma de invatamant ZI), Simona Alina Onutan (studenta an I, specializare Marketing din cadrul Facultatii de Stiinte Economice, forma de invatamant ZI), Ionut Florin Pascuta (student an I, specializare Marketing din cadrul Facultatii de Stiinte Economice, forma de invatamant ZI), toti din cadrul UVVG Arad – Filiala Zalau; Lukacs Melinda (clasa a IX-a), Csoka Levente (clasa a IX-a), Demjen Balint (clasa a IX-a), Vicsi Edina (clasa a X-a), Demjen Arnold (clasa a X-a), Sara Matis (clasa a X-a), elevi ai Liceului Reformat “Wesselenyi” Zalau, si Mihai Rus, elev in clasa a IX-a la Colegiul National “Silvania” Zalau. Concurentii s-au intrecut care mai de care pentru castigarea marelui premiu al competitiei – trofeul “Zalau Goldis Talent”, fiecare reusind sa impresioneze juriul cu talentul, stradania si curajul de a continua in acest mod traditiile si obiceiurile salajene: au cantat, au dansat, au interpretat si au prezentat portul traditional din anumite zone din judet.

Membrii juriului, respectiv: conf.univ.dr. Aurica Grec, lect.univ.dr. Cosmin Vlaicu, asist.univ. Maria Padureanu, secretar sef Codruta Pintea – in cadrul UVVG Arad – Filiala Zalau, Gabriela Hossu – director Casa Municipala de Cultura Zalau, Florica Pop – director al Bibliotecii Judetene “I.S. Badescu” Zalau, au avut sarcina dificila de a desemna castigatorul acestui eveniment. Intr-un final, s-au decis ca marele premiu al serii culturale studentesti, trofeul “Zalau Goldis Talent”, sa-i revina studentei Alina Sandor, inscrisa in anul I la Facultatea de Stiinte Economice, specializare Marketing.

In incheierea acestui minunat eveniment, toti concurentii si invitatii s-au prins in hora “Nu-i pamant ca si Ardealul”. “Concurentii ne-au vrajit, ne-au pus si miscare si ne-au aratat ca universitatea UVVG Arad nu inseamna numai carte, ci si etalarea talentelor”, a spus, in incheiere, directorul Aurica Grec.

“Incepand de anul trecut, la sugestiile participantilor si ale partenerilor organizatori, am dorit sa avem in vedere o continuitate durabila a clubului studentilor talentati, iar talentul lor sa constituie pentru noi o precupare continua in vederea dezvoltarii si promovarii acestuia. Iata cum o idee aparuta in 2010 a devenit practic realitate si, mai mult, “Zalau Goldis Talent” reprezinta o actiune cultural-artistica proactiva care a depasit, iata, granitele unei manifestari interne studentesti, devenind realmente un club care se dezvolta exponential, care este gratuit si deschis tuturor studentilor si masteranzilor interesati si talentati”, a afirmat Alexandra Rosu, prezentatorul acestui eveniment de succes.

Evenimentul cultural-artistic a fost organizat de catre UVVG Arad – Filiala Zalau, in colaborare cu: Biblioteca Judeteana “Ionita Scipione Badescu”, Casa Municipala de Cultura, Casa de Cultura a Sindicatelor, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Salaj, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Gradina Botanica Jibou, CECCAR Salaj, Agentia pentru Protectia Mediului Salaj si Liceul Reformat “Wesseleny” Zalau.

Recomandari

Alte Articole