Tradiţie someşeană – Ileana graurilor

În fiecare an, pe 21 mai, biserica îi cinstește pe Sfinții mari Împărați Constantin și mama sa Elena. În toate lăcașele de cult și mănăstirile din țară au avut loc slujbe de pomenire în memoria acestor Sfinți. Pe lângă însemnătatea creștină a acestei sărbători, la sate – pe Valea Someșului spre exemplu, oamenii sunt tot mai tentați să respecte tradițiile populare din această zi.
În calendarul popular, întâlnim o sărbătoare adresată păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur; unii creștini îi spun și Ileana Graurilor. Se crede că în această zi, păsările își învață puii să zboare. ”Mno, să zâce că astâzî, își învață ciorile, graurii – puii să sboare, da și să mânânce, le aduce și le dă cu clonțu de mâncare” ne-a povestit Valeria o localnică din Șimișna – Sălaj.
Se mai spune că o nouă generație de astfel de pui amenință recoltele gospodarilor, iar după datină, în această zi, era interzis să se muncească. Prin odihna și repaosul total de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. ”Nu lucrăm astâzî pântru nimnic în lume, sântem creștini; dacă astâzî îi sărbătore așe de mare, ne hodinim, să nu ne mânce graurii recoltele” a punctat Maria Mârză.
Ziua de Constandinu Puilor era ultima zi în care se mai putea semăna porumbul. În popor, se spune că tot ce se seamănă după această zi, se usucă. Însă părerile sunt împărțite. ”Îmni amintesc că să zâce din batrâni că nu să pute samâna, da nu-i așe că să pote, alțî zâce că s-o putut, și s-o făcut malai ca mândrenia. Nu știu cine și di ce i-o pus numele aiesta așe, io știu că îi Constantin și Elena” ne-a precizat Gafia Șigovan. Anișoara, are o altă părere ”De aici înainte nu se mai seamănă, decât până la sărbătoarea Constantin și Elena”. Pe aceleași considerente merge și Susana ”Astâzî îi Ileana Graurilor, graurii mâncă malaiu dacă începând de astăzi mai samână cineva, tăt îl mâncă, și nici malaiu nu mai rasare, cum o rasarit, cum îl mâncă”.

Recomandari

Alte Articole