Terenurile agricole din Salaj, lasate in paragina

Productia de grau din Salaj de anul viitor este compromisa din cauza lipsei precipitatiilor. Graul de toamna insamantat pe suprafetele agricole din Salaj nu a incoltit din cauza secetei prelungite. Agricultorii salajeni nu au arat decat 7.000 de hectare, din cele peste 130.000 de hectare cate au beneficiat de subventii anul acesta.

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, ne-a informat ca din totalul de 5.500 de hectare planificate a se insamanta cu grau de toamna, doar 3.500 de hectare au fost insamantate, dar nici pe 10 la suta din acestea graul nu a rasarit. Lipsa precipitatiilor face, in acelasi timp, sa nu poata fi pregatite terenurile pentru culturile agricole de anul viitor.

Pana acum, in Salaj, triticalele au fost insamantate pe 46 la suta din suprafetele estimate, respectiv pe 560 de hectare, orzul pe 160 de hectare (din 250 de hectare planificate). Marii cultivatori si fermieri din judet, din zona Bobota, Maeriste, Almas, sunt rezervati fata de productiile de anul viitor, pentru ca pamantul deocamdata nu poate fi arat, discuit si insamantat. Ei au estimat ca graul a incoltit doar pe 10 la suta din suprafetele insamantate la finele verii. Acest lucru duce cu siguranta, in opinia lor, la o productie foarte scazuta pentru anul viitor si la cresteri considerabile ale pretului fainii si al painii.

Despre culturile din acest an, care a fost unul foarte bun in Salaj, Ioan Bujita a precizat ca in top se situeaza cartofii. Productia medie inregistrata la cartofii de consum, cultivati pe 6.575 de hectare, a fost de 14.000 de kilograme la hectar, fata de 12.000 kilograme la hectar cate s-au recoltat anul trecut. Porumbul a inregistrat de asemenea productii mari, respectiv, o medie de 3.000 de kilograme la hectar, iar soia, de 2.000 de kilograme la hectar. La floarea soarelui, cultivata pe 2.100 de hectare, productia medie din acest an a fost de 1.600 de kilograme la hectar, mai mult cu 100-120 de kilograme la hectar fata de anul precedent. La productia de mere, care a fost afectata in unele zone (cu o suprafata totala de 100 de hectare) de inghetul tarziu, s-au inregistrat in medie, 6.500 de kilograme la hectar. La struguri, care s-au recoltat de o suprafata de 1.968 de hectare, productia medie inregistrata a fost de 5.600 de kilograme la hectar.

Recomandari

Alte Articole