Spitalului Judetean are o spalatorie noua

Spalatoria Spitalului Judetean de Urgenta Zalau a fost modernizata cu circa 1,3 milioane de lei, fondurile fiind asigurate din bugetul spitalului, de la Consiliul Judetean Salaj si de la Asociatia Medical Support in Romania din Marea Britanie. Investitia a fost receptionata ieri, dupa ce luna trecuta, a fost inaugurata Sectia Anestezie si Terapie Intensiva, modernizata cu peste 951.000 de lei.

Incet, incet, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau se schimba radical. Dupa modernizarile din Urgenta si din Sectia Anestezie si Terapie Intensiva, a venit randul spalatoriei sa primeasca dotari noi si sa fie recompartimentata astfel incat sacii cu rufe murdare sa aiba cea mai potrivita trasabilitate, iar riscul de aparitie a infectiilor nosocomiale sa fie diminuat cat de mult posibil.

Printr-o investitie de circa 1,3 milioane de lei suportata din bugetul spitalului, de la Consiliul Judetean Salaj si de la Asociatia Medical Support in Romania din Marea Britanie, cel mai mare spital din Salaj detine in prezent cea mai moderna spalatorie in randul unitatilor medicale din Romania. Lucrarile au demarat in 2010, iar spalatoria modernizata are o suprafata de 405 metri patrati, compartimentul destinat rufelor murdare fiind separat printr-un filtru septic de cel destinat rufelor curate.

Directorul de Ingrijiri Medicale al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, Ramona Marincas, a declarat, ieri, la receptia lucrarilor, ca spalatoria include o sala de depozitare a sacilor cu rufe murdare, o sala de spalat dotata cu cinci masini de spalat automate, o sala unde rufele sunt uscate, calcate, sterilizate si inspectate, o croitorie si o sala de depozitare a rufelor gata sa fie utilizate. „In spalatorie se spala zilnic aproximativ 500 kilograme de rufe, incluzand lenjerie de pat, perne, saltele de pat, halate ale personalului medical, pijamale si camasi de noapte, echipamente de protectie, salopete, sorturi, perdele, paravane, cearceafuri de operatie. Jumatate din cantitatea de rufe spalate zilnic provine din blocul operator”, a declarat Ramona Marincas.

De asemenea, a spus Ramona Marincas, in cadrul aceluiasi proiect de modernizare a spalatoriei, au fost achizitionate cinci seturi noi de lenjerie pentru fiecare pat din spital si cate cinci seturi de lenjerie pentru cate 15 interventii chirurgicale care se pot efectua zilnic in blocul operator. „Totodata, s-au cumparat paturi si perne noi, permitandu-se schimbarea lor cat se poate de des pe paturi. Fiecare pacient nou internat primeste o perna si o patura curate. Este un lucru foarte important, in conditiile in care pacientii internati isi petrec 90 la suta din timp in pat”, a adaugat directorul de Ingrijiri Medicale al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj.

Pentru a se asigura ca masinile din dotarea spalatoriei functioneaza perfect si ca personalul este familiarizat cu ele, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Salaj a facut testari timp de o luna de zile, pentru a identifica programele de spalare si tipurile de detergenti cele mai potrivite pentru rufele aduse la spalat din toate sectiile si compartimentele unitatii medicale.

Pentru spalarea rufelor in perioada in care spalatoria a fost in proces de reabilitare si modernizare, Spitalul Judetean a avut incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Bucuresti, desemnata in urma unei licitatii publice. Zilnic, se trimiteau spre a fi spalate in capitala 500 de kilograme de rufe, suma achitata firmei bucurestene de Spitalul Judetean de Urgenta Salaj fiind de 18.000 de lei/luna. In urma investitiei pentru modernizarea spalatoriei, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Salaj estimeaza ca acest cost lunar cu spalatul rufelor se va reduce mult si ca, in scurt timp, si celelalte unitati medicale din judet vor putea aduce, contra cost, rufele la spalat la Zalau.

Spitalul Judetean de Urgenta Salaj se afla in plin proces de reabilitare si modernizare. Luna trecuta, au fost receptionate lucrarile de modernizare ale Sectiei Anestezie si Terapie Intensiva, investitia de peste 951.000 de lei fiind suportata din bugetul spitalului, din fonduri asigurate de la Ministerul Sanatatii, de la Consiliul Judetean (CJ) Salaj si de la Compania Michelin SA Romania.

Totodata, Spitalul Judetean de Urgenta Salaj este singura unitate sanitara din Romania cu care Asociatia Medical Support in Romania colaboreaza de peste 14 ani. In urma acestei colaborari, in spitalul respectiv a fost creata cea mai moderna statie centrala de sterilizare a instrumentarului medical din Romania, pusa in functiune in 2008 si realizata printr-o investitie de 450.000 de euro asigurati de asociatia din Marea Britanie.

Spitalul Judetean de Urgenta Salaj este cel mai mare din judet, deservind anual peste 200.000 de persoane si inregistrand peste 40.000 de internari.

Recomandari

Alte Articole