Spitalul Judetean a scapat de datorii

Dupa cum a anuntat vineri managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Ioan Muresan, la cea de-a 33-a aniversare de la infiintarea celei mai mari unitati spitalicesti din judetul Salaj, unitatea este fara datorii. Mai mult, spitalul ocupa locul patru la nivel national privind indicele ICM (de complexitate a cazurilor) si locul 36 din cele peste 370 de spitale si clinici din intreaga tara. “Spitalul Judetean ocupa un loc meritoriu in clasamentele nationale, beneficiile acestor performante aducand tot mai multe finantari pentru investitii in aparatura si dezvoltarea personalului medical. Iar acestea duc, mai departe, la cresterea gradului de satisfactie al pacientilor fata de anumite componente ale spitalizarii: relatia cu personalul medical, conditiile hoteliere si calitatea serviciilor medicale oferite”, a precizat Ioan Muresan.

 

Conform statisticilor pentru perioada ianuarie-iunie a anului in curs, spitalul a inregistrat venituri in valoare de aproximativ 22,4 milioane de lei. Din contractele incheiate cu Casa de Asigurari de Sanatate a incasat 19,2 milioane de lei, aproape 2,5 milioane de lei din contractele incheiate cu Directia de Sanatate Publica, 506.000 de lei a obtinut din venituri proprii, iar alti 288.000 de lei au fost subventii din bugetul local pentru finantarea spitalelor.

 

La capitolul cheltuieli, in primul semestru al anului, spitalul a depus in conturile personalului angajat salarii de peste 16 milioane de lei. Cheltuielile pentru bunuri si servicii au insumat 644.076 de lei, iar alti 220.000 de lei au reprezentat cheltuieli de capital. Totalul cheltuielilor a ajuns astfel la 22.758.450 de lei.

 

Diferenta intre venituri si cheltuieli indica un minus de aproximativ 300.000 de lei. Cu toate acestea, directorul unitatii spitalicesti a mentionat ca “la ora actuala, spitalul nu are arierate din activitatea proprie”. “Diferenta este data de o intarziere la plata sumelor din cadrul unor programe. Este vorba de circa un milion de lei pentru care avem promisiuni din partea CAS ca vor fi achitati in scurt timp”, a mentionat managerul Muresan.

 

Un alt aspect pozitiv scos in evidenta a fost in legatura cu bugetul alocat pentru medicamente si alte materiale sanitare. “Suma alocata pentru medicamentele si materialele sanitare este de 10 la suta din buget, cu sapte procente mai mult decat in anii trecuti. Astfel, bolnavii nu vor mai fi nevoiti sa cumpere din resurse proprii tratamentele in perioada spitalizarii”, a declarat Ioan Muresan.

 

Aparatura de 1,7 milioane de lei

 

Potrivit lui Ioan Muresan, echipamentele medicale achizitionate in ultimii doi ani asigura spitalului un nivel comparabil cu orice alt spital din Romania, ca dotare cu aparatura medicala. In cursul anului, spitalul a achizitionat aparatura in valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei, cu circa 60 la suta mai mult decat anul trecut. “Fiecare sectie este dotata cu aparatura medicala de specialitate, ba chiar unele echipamente performante care depasesc nivelul de lucru al personalului medical”, a afirmat sursa mentionata. Odata cu aceasta, managerul a declarat ca in ultimele 12 luni, aproape 500 de persoane au participat la cursuri de formare profesionala, dintre care 36 de medici, 306 asistenti medicali si 128 din cadrul personalului auxiliar. O scadere se inregistreaza la numarul personalului angajat. In cursul acestui an au fost angajate 21 de persoane, intre care doar sase medici primari si trei medici rezidenti. In schimb, 33 de persoane au plecat din diferite motive, intre acestea regasindu-se trei medici.

 

Spitalul, in santier

 

Pe langa investitiile amintite anterior, spitalul face obiectul unui proiect de anvergura ce vizeaza modernizarea tuturor sectiilor si compartimentelor unitatii. Dupa cum a declarat secretarul judetului, Cosmin Vlaicu, s-a incheiat licitatia pentru desemnarea firmei care sa efectueze lucrarile cuprinse in acest proiect. “A fost desemnata deja firma castigatoare. Mai sunt cateva proceduri de urmat, dupa care, in urmatoarele zile, va incepe executia lucrarilor”, a afirmat Vlaicu. Acesta a subliniat implicarea activa a Consiliului Judetean, in administrarea caruia a ajuns de anul trecut spitalul, precum in alte proiecte de atragere de fonduri pentru modernizarea unitatii spitalicesti.

 

De asemenea, prefectul judetului Salaj, Vegh Alexandru, a apreciat rezultatele obtinute prin munca depusa de personalul medical si institutiile implicate. “Desi anul trecut exista o reticenta in preluarea spitalului in administrarea Consiliului Judetean, acest lucru s-a dovedit a fi un pas bun. Investitiile in personal si dotarile cu aparatura performanta denota o crestere substantiala a calitatii serviciilor medicale oferite. Cu atat mai mult, coeficientul privind calitatea acestor servicii va fi mai ridicat odata cu infiintarea SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare n.r.) la inceputul lunii octombrie”, a declarat Vegh Alexandru.

 

La ora actuala se efectueaza reparatii capitale la Unitatea de Primire a Urgentelor, prin extinderea partii de acces. Aceste modernizari sunt realizate din fondurile primite de la Ministerul Sanatatii.

 

Un spital de top

 

Cu ocazia aniversarii spitalului, Ioan Muresan a felicitat toate cadrele medicale si personalul auxiliar pentru devotamentul de care au dat dovada. “Ultimii doi ani au fost ani in care criza financiara s-a resimtit si la nivelul spitalului, contextul economic nepermitand realizarea unor investitii si a unor proiecte de dezvoltare absolut necesare. Cu toate acestea, au fost ani importanti pentru modernizarea activitatilor si serviciilor specifice, prin elaborarea procedurilor de lucru, prin formarea profesionala, precum si prin implicarea in activitati legate de modernizarea si reabilitarea spitalului. Insa, in ciuda dificultatilor bugetare si a implicatiilor acestora, institutia si-a pastrat si consolidat traseul ascendent”, a fost mesajul managerului spitalului judetean. Potrivit acestuia, viziunea spitalului pentru urmatorii ani este aceea de a se situa in topul celor mai bune spitale de urgenta din Romania, capabil sa evolueze performant intr-un context mondializat.

 

“33 de ani de viata pentru viata” este mesajul sub egida caruia s-a desfasurat evenimentul aniversar de vineri. In incheiere, reprezentantii autoritatilor locale si judetene, precum si cadrele medicale, au fost invitate sa admire expozitia de fotografii “Instantanee medicale”, cuprinzand imagini cu spitalul si personalul medical de acum 30 de ani.

 

Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, cea mai mare institutie sanitara din judetul Salaj, este prezent in viata comunitatii locale din 30 septembrie 1978. De atunci si pana in prezent, structura sa organizatorica a suferit o serie de modificari. In prezent are 21 de sectii si compartimente din care 15 unice la nivel judetean, prin intermediul carora cei 1.047 de angajati asigura servicii medicale de calitate populatiei judetului Salaj.

Recomandari

Alte Articole