Sper ca "inteleptii" handbalului feminin sa ia cele mai bune decizii in perioada imediat urmatoare

România a fost eliminată luni seara de la Campionatul Mondial de handbal, din Brazilia, pierzând cu 27 – 28 meciul din optimile de finală, cu Croaţia, echipă în faţa căreia nu a mai pierdut niciodată într-un meci oficial.

 

Durerea înfrângerii este cu atât mai mare cu cât fetele lui Voina au avut un avataj de două goluri cu cinci minute înainte de final (27 – 25), dar nu au ştiut să gestioneze acesta avans.

 

România nu numai că nu a reuşit să obţină o medalie la turneul final din Brazilia, ci a reuşit “performanţa” de a ocupa chiar locul 13. Naţionala ţării noastre nu a mai fost eliminată în faza optimilor din 1997, de catre Macedonia, calificându-se atunci pe locul 12.

 

Fostul selecţioner al României consideră că este regretabil faptul că România s-a clasat pe un ruşinos loc 13 în Brazilia, deşi era una dintre cele mai experimentate reprezentative aflate la acest turneu final. “În urma unei evaluări făcute se pare că România nu poate termina mai sus de locul 13 la Campionatul Mondial din Brazilia, adică în afara obiectivului stabili de federaţie. Este un rezultat neaşteptat, mai ales că am avut una dintre cele mai experimentate echipe. Este regretabil că s-a terminat în acest fel pentru că naţionala României este munca mai multor antrenori şi a mai multor cluburi din Liga Naţională. În ciuda faptului că se duce o politică de discreditare a campionatului intern, eu spun că tot ce e acum la echipa naţională provine din campionatul românesc. Campionatul intern produce jucătoare de perspectivă, dar trebuie să urmăreşti acele jucătoare şi să cunoşti valoarea lor. Acum se vede munca depusă în ciclul olimpic trecut, cu locul doi şi locul patru la Mondialele din 2005 şi 2007. Am un mare regret că nu am obţinut o medalie sau măcar locul patru şi la Olimpiada de la Beijing, însă acest lucru a fost cauzat de anumite ordinării dirijate. Am tăcut pe parcursul acestui ciclu olimpic pentru a nu am vrut să fie afectată echipa naţională, însă a venit vremea să spunem lucrurilor pe nume”, a declarat managerul Gheorghe Tadici.

 

Tehnicianul echipei HC Zalău că echipa României are în continuare şanse de a ajunde la Jocurile Olimpice de la Londra, însă evoluţia de la Mondialele din Brazilia va rămâne o pată neagră pentru handbalul feminin românesc. “Sunt aproape sigur că România se va califica la Jocurile Olimpice de la Londra. Cred însă că românia îşi putea câştiga singură acest drept, nu să depindă de alţi factori”.

 

Ca România să mai aibă şanse de participare la Jocurile Olimpice de la Londra, de anul viitor, ediţia din acest an a Campionatului Mondial va trebui să fie câştigată de o echipă din Europa. Însă chiar dacă va ajunge în recalificări, România va avea o grupă dificilă, toate meciurile urmând să le susţină în deplasare.

 

Este clar că după acest eşec trebuie regândită strategia echipei naţionale, Tadici considerând că dacă acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare, naţionala feminină de handbal poate reveni la forma avută în perioada 2004 – 2008. “Sper ca <înţelepţii> handbalului feminin să ia cele mai bune decizii în perioada imediat următoare, pentru că naţionala poate reveni la ceea ce a fost în perioada 2004 – 2008, de a juca o finală de Campionat Mondial, indiferent de care, mică sau mare. Cred în viitorul şi în potenţialul echipei naţionale pentru următoarele două cicluri olimpice, dacă strategia care va fi regândită se va face fără interese”.

Dacă România ar fi acces în sferturile de finală, la următorul meci ar fi fost prezent în Brazilia şi preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu. Totul s-a sfârşit însă luni seara. Un final urât, un final care a demonstrat încă o dată că România nu mai are puterea să gestioneze un avantaj, pe final de meci. Un finla trist care ar trebui să le dea de gândit la modul cel mai serios oamenilor care condus destinele handbalului feminin Românesc.

 

Indiferent că va fi Voina, va fi Tadici sau oricine altcineva, naţionala este a noastră, a românilor, a celor care în ultimii ani am avut tot mai puţine momente de bucurie, iar cei care au putere de decizie ar trebui să se gândească în primul rând la noi, care am suferit în ultimele zile în faţa micilor sau marilor ecrane.

Recomandari

Alte Articole