Situația evoluției Pestei Porcine Africane în Sălaj

De la apariția Pestei Porcine Africane (PPA) și până în prezent, pe raza județului Sălaj au fost diagnosticați 44 de mistreți (cinci în 2018 și 39 în 2019). Toți mistreții diagnosticați pozitiv provin din fonduri de vânătoare incluse în zona afectată, stabilită prin Hotărârea nr. 1/22.01.2019 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sălaj. Repartiția cazurilor de mistreți pozitivi la PPA pe fonduri de vânătoare (FV) este următoarea: 33 cazuri pe FV 30 Carastelec, șapte cazuri pe FV 27 Măgura, două cazuri pe FV 22 Panic, un caz pe FV 31 Lapiș și un caz pe FV 26 Șamșud.

De asemenea, au fost declarate și două focare de PPA la porcii domestici, în exploatații non-profesionale și anume în localitatea Bobota, unde un porc a fost sacrificat de necesitate de către proprietar și au fost sacrificate 20 de capete și în localitatea Doh, unde doi porci au fost sacrificați de necesitate de către proprietar, cinci au murit, iar 15 capete au fost eutanasiate. Valoarea despăgubirilor, stabilită de către comisia de evaluare, este de 11.800 lei în primul caz și 11.866 lei în al doilea caz.

Pentru a preveni introducerea virusului PPA în exploataţiile nonprofesionale în care se cresc porci domestici, trebuie să se respecte următoarele cerinţe minime de biosecuritate:
– porcinele domestice din exploataţiile nonprofesionale trebuie deţinute în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploataţii, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porcine domestice;
– animalele să nu fie hrănite cu resturi alimentare sau lături ce conţin resturi de la carnea de porc gătită în familie;
– să nu existe contact între porcii domestici şi orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreţi, inclusiv de la cei vânaţi sau morţi;
– scroafele/ vierii nu trebuie scoase/ scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
– în zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial să se respecte măsurile stabilite prin Comitetul Local de Combatere a Bolilor.
– creşterea porcinelor domestice în spaţii neîngrădite şi neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreţi este strict interzisă.

Recomandari

Alte Articole