Sindicalistii cer bani pentru majorari salariale in invatamant Reviewed by CD on . Liga Sindicatelor din Invatamant Salaj a adresat tuturor membrilor si reprezentantilor din invatamantul salajean o scrisoare deschisa cu ocazia Zilei Internatio Liga Sindicatelor din Invatamant Salaj a adresat tuturor membrilor si reprezentantilor din invatamantul salajean o scrisoare deschisa cu ocazia Zilei Internatio Rating:
Ești aici: Acasă » Social»Sindicalistii cer bani pentru majorari salariale in invatamant

Sindicalistii cer bani pentru majorari salariale in invatamant

Liga Sindicatelor din Invatamant Salaj a adresat tuturor membrilor si reprezentantilor din invatamantul salajean o scrisoare deschisa cu ocazia Zilei Internationale a Educatiei, sarbatorita in fiecare an la data de 5 octombrie. Din informatiile puse la dispozitie de liderul sindical Eusebiu Lehene, conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) solicita guvernantilor alocarea a minim sase la suta din produsul intern brut (PIB) pentru reforma sistemului de invatamant romanesc. „Procentul alocat invatamantului in ultimii ani a fost total insuficient pentru desfasurarea in conditii normale a procesului instructiv-educativ si a avut efecte negative asupra sistemului educational. S-a ajuns in situatia inacceptabila in care, din lipsa de fonduri, au fost blocate posturile vacante, ceea ce ingreuneaza activitatea in unitatile de invatamant. Mai mult, salariile personalului din invatamant, care oricum erau printre cele mai mici din sectorul public, au fost drastic diminuate, astfel incat mii de cadre didactice calificate parasesc sistemul, in cautarea unui loc de munca mai bine remunerat. De asemenea, din lipsa de fonduri au fost abandonate sute de proiecte de investitii in infrastructura scolara, multe dintre acestea aproape de finalizare”, se arata in document.

 

O reforma in concordanta cu piata muncii

 

Sindicalistii sustin ca, la fel ca in ultimii 20 de ani, scoala romaneasca se confrunta cu lipsuri majore. De asemenea, afirma ca noua lege a educatiei nu a reusit sa inlature sau sa amelioreze carentele sistemului de invatamant, dimpotriva, a bulversat sistemul si a amplificat nemultumirea salariatilor, a parintilor si elevilor. Un aspect punctat de reprezentantii sindicali este abandonul scolar. In opinia lor, principala cauza a acestui fenomen in crestere este saracia, din pricina careia multe familii nu pot suporta costurile scolarizarii. „O alta cauza a acestui fenomen o reprezinta lipsa unei oferte educationale care sa fie in concordanta cu cerintele pietei muncii. Elaborarea de oferte educationale adaptate cerintelor pietei este insa imposibila in conditiile in care statul, prin institutiile sale, nu este interesat de elaborarea unor studii de perspectiva privind evolutiile economice”, cuprinde scrisoarea deschisa.

 

Conducerea Federatiei acuza si implicarea politicienilor in invatamantul romanesc, unde unicul criteriu de promovare in functii de conducere a fost cel al apartenentei politice. Lipsa totala de consideratie a Guvernului Boc fata de partenerii de dialog social s-a manifestat si in relatia dintre conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si federatiile sindicale reprezentative din invatamant, prin mimarea sistematica a dialogului social.

 

Liderul sindical Eusebiu Lehene indeamna membrii LSI Salaj sa se alature celorlalti membri ai Federatiei si sa solicite solicita Guvernului Romaniei, Parlamentului si tuturor factorilor decizionali sa trateze sistemul de educatie cu seriozitate si responsabilitate.

 

Noi contracte colective de munca

 

Alocarea fondurilor cerute ar permite finalizarea proiectelor de investitii aflate in derulare, dar si o salarizare decenta a personalului din sistem. Din punct de vedere salarial, in actuala guvernare, personalul din invatamant a fost dezavantajat in raport cu alte categorii de bugetari. Executivul trebuie sa gaseasca solutii pentru majorarea salariilor din invatamant si pentru plata, in regim de urgenta a diferentelor de drepturi salariale obtinute de angajatii din Educatie prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Un invatamant performant nu se poate face fara a asigura numarul minim de personal necesar pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii unitatilor de invatamant preuniversitar, astfel incat se impune adoptarea de urgenta a unui act normativ care sa permita deblocarea posturilor vacante si ocuparea acestora. „Solicitam elaborarea, in regim de urgenta, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a unor programe scolare care sa tina cont de noile realitati de pe piata fortei de munca si sa fie in concordanta cu programele similare din tarile membre ale Uniunii Europene”, se mai arata in scrisoare.

 

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cere primului ministru Emil Boc sa emita hotararea de guvern privind sectoarele de activitate la nivelul carora se negociaza contractele colective de munca, pentru a putea incepe negocierea unui nou contract colectiv de munca la nivelul sectorului invatamant.

 

Intreaga clasa politica trebuie sa constientizeze ca ignorarea in continuare a acestui domeniu strategic, invatamantul, va avea consecinte dezastruoase pe termen lung asupra evolutiei societatii romanesti in ansamblul ei.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus