Saracia "imbratiseaza" tot mai multe familii salajene

Tot mai multe persoane au venituri considerate sub pragul saraciei, fiind nevoite sa traiasca in conditii greu de imaginat. Pentru multe dintre acestea, un loc de munca este cu atat mai greu de obtinut, cu cat rata somajului a inregistrat cote alarmante in ultimii ani. Iar cand cutitul ajunge la os, singurul mijloc de supravietuire in societate le ramane ajutorul de la stat. In aceasta situatie se gasesc mii de salajeni, care solicita luna de luna alocatii pentru sustinerea familiei.

Aproape 4.700 de familii sarace din judetul Salaj au beneficiat, in luna septembrie, de alocatii pentru sustinerea familiei. Aceste ajutoare se acorda in functie de numarul copiilor si de veniturile obtinute. Statisticile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat aproape o treime din beneficiari au venituri de pana la 200 de lei pe membru de familie.

Potrivit informatiilor furnizate de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Salaj, in luna septembrie au fost inregistrati 4.694 de beneficiari ai alocatiei pentru sustinerea familiei. Dintre acestia, 2.986 sunt familii al caror venit per membru nu depaseste suma de 200 de lei. Sunt familii sustinute de ambii parinti sau monoparentale care se incadreaza acestui nivel. Cele mai multe au in componenta doi copii, respectiv 1.160 de beneficiari ai alocatiei mentionate anterior. De asemenea, sunt 838 de familii care au un singur copil, 445 de familii care au trei copii, iar 250 de beneficiari primesc alocatii pentru sustinerea familiilor cu patru sau mai multi copii.

In privinta familiilor monoparentale, in judet sunt sute de persoane care sunt nevoite sa duca singure greul familiei. Astfel, primesc ajutoare de la stat 346 de persoane care au de crescut un singur copil, in timp ce 226 au doi, trei sau mai multi copii in grija. Alti 1.429 de salajeni, avand venituri intre 201 si 370 de lei, beneficiaza de alocatii pentru sustinerea familiilor cu cel putin un copil.

“Pentru acesti beneficiari s-au achitat, in luna octombrie, alocatii pentru sustinerea familiei in valoare totala de 274.792 de lei”, ne-a declarat consilierul juridic din cadrul AJPS Salaj, Marinela Cipleu.

 

“Alocatii de toata jena”

Conform legislatiei in vigoare, alocatia pentru sustinerea familiei instituie o forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani. Actul normativ prevede ca alocatia sa fie acordata atat familiilor cu doi parinti, cat si familiilor monoparentale. De asemenea, sunt considerati ca facand parte din familie si copiii adoptati, incredintati in vederea adoptiei sau aflati in plasament familial, inclusiv la asistentul maternal profesionist ori pentru care s-a instituit tutela.

Astfel, in cazul familiei cu doi parinti, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 de lei, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza: 30 de lei pentru familia cu un copil; 60 de lei pentru doi copii; 90 de lei pentru familia cu trei copii; si 120 de lei pentru familia cu patru copii si mai multi. Pentru familiile cu venituri cuprinse intre 201 si 370 de lei, contravaloarea alocatiei este de 25 de lei pentru familia cu un copil, 50 de lei pentru cei care au in grija doi copii, 75 de lei primeste familia cu trei copii in grija si 100 de lei pentru familii cu sase membri sau mai mult.

Familiile sustinute de un singur parinte primesc alocatii mai mari, cuprinse intre 50 si 200 de lei, in cazul in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei. Pentru familiile monoparentale care se incadreaza unui venit pe membru cuprins intre 201 si 370 de lei, ajutorul porneste de la 45 de lei si ajunge pana la 180 de lei pentru familia cu patru copii sau mai multi.

 

La scoala, cu japca

Una dintre conditiile pentru acordarea alocatiilor pentru sustinerea familiei se refera la obligativitatea minorilor de a frecventa cursurile scolare fara intrerupere. In cazul in care se constata ca minorul are mai mult de 20 de absente nemotivate pe parcursul unui semestru scolar, alocatia se va reduce ori chiar suspenda pentru o perioada de trei luni.

Acordarea acestui ajutor inceteaza si pe perioada incredintarii copilului unei institutii de asistenta sociala, daca se constata neconcordante intre declaratiile beneficiarilor si datele reale – privind componenta familiei ori veniturile realizate, precum si pentru o perioada de trei luni consecutive in care se inregistreaza mandate postale returnate pentru titularul alocatiei familiale pentru copii.

Pentru a ramane in plata, titularul alocatei are obligatia de a da, la interval de sase luni, o declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei. La fiecare trei luni, beneficiarii trebuie sa depuna si dovada frecventarii cursurilor de catre copii.

Pentru a beneficia de alocatia pentru sustinerea familiei, solicitantul trebuie sa depuna, la primaria de pe raza careia familia isi are domiciliul, o cerere si o declaratie pe propria raspundere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei, veniturile acesteia si, dupa caz, privind frecventarea cursurilor scolare. In termen de 15 zile de la depunerea acestei cereri, primarul va dispune efectuarea unei anchete sociale pentru a verifica eligibilitatea cererilor. Tot primarul va dispune acordarea acestei alocatii in cel mult cinci zile de la data la care i se comunica situatia celor care se incadreaza pentru a beneficia de ajutorul social. Dreptul la alocatie se acorda incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii.

Recomandari

Alte Articole