Numarul cazurilor de rubeola a explodat, in decembrie, la nivel de judet. Daca la inceputul lunii trecute, in evidenta Directiei de Sanatate Publica Salaj erau inregistrati 860 de copii si tineri diagnosticati cu aceasta boala in perioada septembrie – decembrie, in ultima luna a anului trecut numarul cazurilor s-a dublat, in prezent ajungandu-se la peste 1.700 de imbolnaviri. Reprezentantii DSP sustin ca vor continua sa apara cazuri noi, atata vreme cat boala este contagioasa inca de la primele simptome, iar bolnavii frecventeaza colectivitati inainte de a fi diagnosticati.

Cu toate ca Salajul nu a inregistrat multe cazuri de rubeola in perioada 2006 – 2010, in 2011, boala a afectat comunitati intregi de copii si tineri. De la inceputul lunii septembrie si pana in decembrie, au fost confirmate 860 de cazuri de rubeola la elevi si studenti, lucru care a deter-minat autoritatile din Sanatatea salajeana sa declare epidemie de rubeola la nivel de judet, dar situatia nu s-a oprit aici. Din prima saptamana a lunii trecute si pana in prezent, s-a ajuns la un total de 1.724 de cazuri confirmate in mai multe unitati de invatamant. Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca imbolnavirile sunt cu precadere la elevi de liceu. “Imbolnavirile sunt la elevi si studenti care nu au intrat in Programul National de Imunizari care, initial, era adresat doar fetelor din clasa a VIII-a. Imbolnavirile au fost de o gravitate usoara spre medie, majoritatea pacientilor au fost izolati la domiciliu cu recomandarea de a mentine o igiena corespunzatoare a tegumentelor si mucoaselor. De asemenea, li s-a recomandat o alimentatie usoara in perioada eruptiva a bolii. Au fost internati pentru o scurta durata – una, doua zile – 38 de bolnavi”, a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj.

Potrivit sursei citate, se vor mai inregistra cazuri noi de imbolnavire atat timp cat exista mase receptive la acest virus. „Fenomenul nu este scapat de sub control. Se iau masurile necesare pentru limitarea imbolnavirilor, dar efectele acestor masuri sunt limitate, atata vreme cat bolnavul devine contagios de la primele simptome, inainte de a fi diagnosticat, iar el frecventeaza colectivitati”, a adaugat Mihai Cheseli.

O parte din imbolnaviri au fost confirmate pe linie epidemiologica, iar altele in urma analizelor de laborator.

Cele mai multe imbolnaviri au fost depistate in liceele din Zalau, acest lucru fiind explicat de purtatorul de cuvant prin faptul ca foarte multi adolescenti care locuiesc in mediul rural urmeaza studiile liceale in municipiu. „In toata aceasta perioada, DSP Salaj a desfasurat actiuni de imunizare cu vaccin antirubeolic in focare, pana in prezent fiind vaccinate 263 de persoane. Totodata, au avut loc si sesiuni de educatie sanitara in randul respectivelor comunitati, iar medicilor de familie si celor din cadrul cabinetelor medicale scolare li s-a solicitat sa monitorizeze cu atentie simptomatologia la elevi, dar si sa urmareasca izolarea la domiciliu a tuturor cazurilor”, a declarat Mihai Cheseli.

Rubeola este o boala eruptiva produsa de virusul rubeolic. Virusul rubeolic se transmite pe calea aerului, astfel incat elevii care locuiesc in mediul rural transporta cu usurinta boala din Zalau in comunitatea din care provin.

In 2010, in Salaj au fost depistate doar trei cazuri de rubeola, in 2009 au fost diagnosticati cu aceasta boala noua salajeni, in timp ce in perioada 2006 – 2008, evidentele DSP Salaj arata ca au fost depistate 30 de imbolnaviri.

Potrivit lui Mihai Cheseli, vaccinarea antirubeolica cu vaccin monovalent a inceput in anul scolar 2002-2003, fiind administrat doar elevelor din clasa a VIII-a. Ultimul contingent de fete din clasa a VIII-a a fost imunizat in anul scolar 2007-2008, intrucat, incepand cu anul 2004, s-a introdus vaccinarea ROR (rujeola, oreion, rubeola, n.r.) la toti copiii din grupa de varsta 12 – 15 luni, iar din 2005 si la elevii din clasa I.

Recomandari

Alte Articole