Salajenii se imbolnavesc de sifilis "pe capete"

Considerata ca fiind una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala, sifilisul afecteaza anual zeci de salajeni. Putine sunt cazurile in care bolnavii recunosc simptomele acestei boli, de regula sifilisul fiind depistat in momentul in care pacientul se prezinta la medic pentru alte probleme de sanatate. Desi numarul cazurilor de bolnavi de sifilis a scazut treptat in ultimii ani, in primele zece luni ale anului in curs numarul acestora a inregistrat un trend ascendent.

Caeva zeci de salajeni sunt depistati, anual, cu sifilis. In majoritatea cazurilor, bolnavii sunt diagnosticati dupa ce s-au prezentat la medic pentru cu totul alte probleme de sanatate. Uneori, diagnosticul apare in fisa medicala cu ocazia controlului medical periodic ori la angajare, in cazul barbatilor, ori in timpul controalelor de sarcina, la femei.

Conform unei statistici realizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj, incidenta prin sifilis inregistrata in primele zece luni ale anului a scazut cu circa 30 la suta la mia de locuitori fata de acum 7 ani. Mai precis, daca in anul 2004 figurau in evidente circa 60 de bolnavi de sifilis, reprezentand 40,8 la suta de mii de locuitori, in anul 2007, numarul acestora a scazut la 22,7 la suta de mii de locuitori, reprezentand circa 50 de cazuri. Cel mai scazut procent a fost inregistrat in anul 2009, cand incidenta prin sifilis a fost de 9,9 la suta la suta de mii de locuitori.

Aceeasi statistica releva faptul ca, in primele zece luni ale acestui an, a fost semnalata o usoara crestere fata de acelasi interval de anul trecut. “In perioada ianuarie – octombrie 2011, in judetul Salaj s-au inregistrat 22 de cazuri noi de bolnavi de sifilis, cu trei cazuri mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut”, ne-a confirmat purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli.

Aceasta usoara crestere inregistrata anul acesta reprezinta insa un semnal de alarma date fiind riscurile netratarii acestei boli, precum si faptul ca este o boala cu transmitere sexuala. In majoritatea cazurilor, sifilisul este transmis prin contact sexual neprotejat. Insa virusul poate fi transmis si prin intepaturi, muscaturi, leziuni deschise ale pielii sau de la mama la fat.

Dermato-venerologii atrag atentia ca este important ca depistarea sa fie facuta in primul stadiu al bolii, pentru ca tratamentul sa fie eficient, dar si pentru a preveni transmiterea la alte persoane. Sifilisul are patru stadii de dezvoltare. Primul stadiu este caracterizat de aparitia unei umflaturi rosiatice in zona expusa infectiei, respectiv a organelor genitale, cavitatii bucale ori rect. Protuberanta are aproximativ doi centimetri, nu este dureroasa si dispare de la sine dupa aproximativ o luna. De regula, umflatura poate fi insotita si de inflamarea ganglionilor limfatici din zona inghinala, dar, la fel, fara a resimti durere. In urmatoarele 30 de zile, atat umflatura, cat si inflamarea ganglionilor dispar. Insa aceasta nu inseamna ca virusul nu mai este in organism. Din contra, boala incepe sa se raspandeasca in organism: al doilea stagiu. In aceasta etapa, bolnavul resimte simptome comune cu alte afectiuni, cum ar fi: dureri de cap, disconfort general, lipsa apetitului, aparitia unor eruptii de culoare rosu-brun pe piele. Simptomele sunt generale, astfel incat pacientul nu cunoaste cauza exacta. Intr-un interval de trei saptamani si pana la noua luni, aceste simptome dispar fara a fi tratate. Acesta este insa un alt stagiu de dezvoltare, boala progresand in interiorul corpului infectat. Acesta este stadiul in care boala se poate dezvolta latent chiar si pana la o durata de 50 de ani. Chiar daca intre timp nu apar simptome, persoana este inca purtatoare a bolii.

Studiile efectuate la nivel national arata ca o treime din cei infectati dezvolta sifilisul tertiar. In acest stadiu, bolnavii pot suferi grave afectiuni de sanatate, prin faptul ca sifilisul ataca organele interne. Infectia se manifesta prin febra, dureri crunte, ulcere cutanate care nu se vindeca, tumori, boli de ficat etc. Mai mult, virusul poate afecta si sistemul nervos, ajungandu-se chiar la pierderea memorie, la atrofierea sistemului muscular si osos, pana la paralizie. In acest stadiu, tratarea bolnavului este imposibila.

Legislatia in vigoare prevede tratamentul obligatoriu si gratuit al bolnavilor cu sifilis. Potrivit sursei citate anterior, bolnavii diagnosticati cu sifilis beneficiaza de tratament gratuit prin Cabinetul judetean si Sectia dermato-venerologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. “De asemenea, exista gratuitate si pentru analize (VDRL) la laboratorul DSP Salaj. Personale trebuie doar sa prezinte biletul de trimitere de la medicul de familie”, a precizat Mihai Cheseli.

Tratamentul este gratuit atat pentru persoanele asigurate, cat si pentru cele neasigurate. Terapia trebuie urmata din primul stadiu al bolii, pentru a fi eficienta. Insa, ciuda gratuitatii tratementului si a campaniilor de prevenire desfasurate inclusiv in scoli, Romania se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana la incidenta sifilisului in randul populatiei, arata statisticile Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Astfel, la nivel national sunt inregistrati, anual, in jur de 3.200 de bolnavi. Mai mult, populatia nu constientizeaza pericolul urmarilor in cazul infectarii cu sifilis, prezenta la medic pentru controale medicale periodice fiind extrem de redusa.

Recomandari

Alte Articole