Reabilitarea drumurilor judeţene, in functie de vreme

Autorităţile sălăjene incă nu au dat startul lucrărilor de refacere a carosabilului de pe drumurile judeţene deşi iarna a trecut de mult. Acestea au inventariat doar numărul gropilor şi au făcut lista de investiţii şi aşteaptă timpul prielnic pentru executarea reparaţiilor. In tot acest timp, insă, municipalitatea şi administratorii drumurilor naţionale din Sălaj au demarat lucrările de reparaţii şi modernizări.

Pe drumurile din Sălaj, iarna şi-a lăsat inevitabilele semne: gropile de pe suprafaţa carosabilă. Asfaltul s-a distrus din nou de sarea şi nisipul aruncat in perioada ninsorilor din acest sezon rece. La această dată, gropile şi-au făcut apariţia pe drumurile dintre Şimleu Silvaniei şi Moiad, Zalău-Crasna-Ratin, Năpradea-Cheud şi Zalău-Creaca. Autorităţile judeţene susţin că starea drumurilor, in această primăvară, este mult mai bună faţă de anii trecuţi la trecerea iernii şi că in foarte puţine locuri asfaltul s-a deteriorat din cauza sării, nisipului şi ingheţului. Acestea se pare că incă nu se grăbesc să dea startul lucrărilor de reparaţii, plombări şi nici de investiţii, nu doar pentru că starea drumurilor nu este atat de jalnică precum in anii precedenţi, ci mai ales pentru că se aşteaptă temperaturile optime de lucru. Perioada favorabilă, aşa cum am aflat de la directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Sălaj, Mircea Ghiurco, este intre lunile mai-octombrie, cand nu se mai inregistrează diferenţe mari de temperatură intre zi şi noapte. Mai mult, nici staţiile de producerea asfaltului nu şi-au repornit activitatea, startul acestei activităţi fiind estimat pentru mijlocul lunii aprilie. Pană la momentul prielnic, conducerea judeţului organizează licitaţii pentru lucrările de intreţinere şi plombare a drumurilor DJ 108 S Zalha-Bezded şi DJ 191 C Nuşfalău-Huseni-Ratin. Totodată, aşa cum ne-au informat reprezentanţii Consilului Judeţean Sălaj, procedurile de achiziţii au demarat şi pentru lucrările de aplicarea de covoare bituminoase (intr-un strat) pe DJ 191 C (Zalău – Creaca pe o lungime de 9,5 kilometri), pe DJ 110 B in intravilanul localităţii Sărmăşag, pe DJ 108 D Zalău-Cehu Silvaniei (la Cristur pe o lungime de 700 de metri, unde se va interveni şi pentru stoparea alunecărilor de teren) şi pe DJ 108 R Zalău-Treznea-Agrij. Autorităţile judeţene au mai prevăzut ca in acest an să se execute şi lucrări de intreţinere a platformei drumurilor, de siguranţă rutieră, de refaceri podeţe, marcaje, şanţuri şi rigole betonate (la Peceiu). Pe de altă parte, administraţia judeţului Sălaj a inclus in programul din 2012 de investiţii pe drumurile judeţene continuarea lucrărilor de reabilitare pe DJ 108 N Almaş-Băbiu-Mesteacăn (refacere şi modernizare), pe DJ 110B Bobota-Zalnoc, pe DJ109 Hida-Dragu-limita cu judeţul Cluj, pe DJ 108 A Agrij – Poic, pe DJ 109 A Hăşmaş-limita cu judeţul Cluj. Anul acesta vor mai demara şi investiţii noi de reabilitare pe tronsoanele DJ 108 A Agrij – Romanaşi, DJ 108N Petrindu-limita cu judeţul Cluj şi DJ Cosniciu-Ip. Pentru prima etapă de plombări şi reparaţii s-a prevăzut suma de 900.000 de lei, dintr-un fond de 4,3 milioane de lei estimat pentru acest an pentru reparaţii curente. Bugetul total prevăzut de CJ pentru drumurile judeţene se ridică la valoarea de 14,3 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 10 milioane de lei vor fi utilizaţi pentru investiţii.

Lucrările de reparaţii ale drumurilor naţionale au demarat aproape imediat după topirea zăpezii. Cu excepţia unor porţiuni incluse in ample lucrări de reabilitare şi modernizare finanţate din fonduri europene, drumurile naţionale nu fac probleme participanţii la trafic. S-a intervenit deja pentru plombarea drumurilor DN 1G Huedin-Zimbor-Hida, unde se lucrează la momentul de faţă, precum şi pe DN 19B Suplac-Nuşfalău, unde activitatea de plombare a fost finalizată. Din cele aflate de la şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Sălaj, Mircea Crişan, s-au mai executat reparaţii pe DN 1F Topa-Supur, respectiv, s-au realizat plombări la Bocşa, Sălăjeni, Sărmăşag, dar şi intre Zimbor şi Cluj. Pe porţiunile de drumuri naţionale aflate in reabilitare, plombările se vor executa de firmele constructoare care au preluat respectivele tronsoane in administrare. Astfel, s-a estimat ca la inceputul anului viitor in primul trimestru să fie finalizate lucrările intre Dej-Ileanda-Baia Mare (preluat de firma FCC) şi Zalău-Jibou-Răstoci (al cărei executant este forma SC Paco), iar in luna aprilie 2013 va fi recepţionat drumul naţional de la Aleşd-Nuşfalău-Şimleu Silvaniei-Hereclean.

Lucrările de refacere a trotuarelor, spaţiilor verzi şi a carosabilului din municipiu au demarat deja. Din cele aflate de la purtătorul de cuvant al SC Citadin SRL Zalău, Paul Maghiu, in 2012, potrivit programului de activitate aprobat de Primăria Municipiului Zalău, SC Citadin SRL va efectua (şi a efectuat deja) o serie de lucrări de reparaţii pe străzile: Năzuinţei, Pomilor, C.D. Gherea, Cloşca, Bulevardul Mihai Viteazul (zona Scala – Astralis), Bulevardul Mihai Viteazul (zona Mimoza), Porolissum, Lupului, Aleea Astrei, Aleea Toamnei, Piaţa Astralis, I. Nichita, Sărmaş, B.N. Antal, Industriilor, Fabricii, Liliacului, Salcamilor, drumul spre Stana, Aleea Liceul de Chimie, Aleea Simion Bărnuţiu (bloc A28), trotuar strada Simion Bărnuţiu. Vor fi executate, in cursul acestui an, după cum ne-a asigurat Paul Maghiu şi lucrări de reparaţii ale platformelor carosabile şi pietonale in cartierele Dumbrava I şi II, Dumbrava Nord, zona Libertăţii, pe bulevard şi vor fi amplasate jardiniere pe bulevardul Mihai Viteazul (in zona Zahana – Ceas). Edilii municipiului au inclus in programul de lucrări la infrastructura Zalăului şi reparaţii ale străzilor pietruite, prin reprofilare cu autogrederul şi adăugare de balast şi piatră, respectiv, pe strada Mihai Eminescu, strada Vanătorilor, strada Crangului, strada Ghioceilor, strada Dunării, strada Campului, strada Merilor, strada Tipografilor, strada Fabricii, strada slt. Tuşer Teodor. La toate acestea se adaugă şi activităţi de reparaţii la sistemul de canalizare pluvială, decolmatare a reţelelor de canalizare pluvială, curăţarea rigolelor şi şanţurilor. Angajaţii SC Citadin SRL vor interveni pentru reparaţii şi in cazul sesizărilor primite de la cetăţenii municipiului Zalău. Pentru lucrările de reparaţii prevăzute in 2012, de la bugetul local s-a alocat suma de 3 milioane de lei.

Recomandari

Alte Articole