Reabilitarea centrului vechi al Zalăului ar putea fi finalizată prin accesarea de fonduri nerambursabile

Trei clădiri de patrimoniu, situate în zona centrală a Municipiului Zalău – clădirile primăriei, Direcției de Sănătate Publică și clădirea albastră de lângă Muzeul Județean de Istorie și Artă și trei străzi – Corneliu Coposu, 22 Decembrie 1989, Gh. Doja și B.dul Mihai Viteazu ar putea intra în reabilitare, începând din anul 2014, prin implementarea unor proiecte cu finanțare europeană. Informația vine în urma întâlnirii pe care primarul Municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu, a avut-o la sediul primăriei cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională NV, pentru a discuta despre liniile de finanțare ce vor fi deschise administrațiilor publice începând de anul viitor.

,,Am dorit să am această întâlnire pentru a evalua posibilitățile de rezolvare a unor lucrări de reabilitare pe care intenționăm să le realizăm în oraș, dar pentru care până acum nu am avut sursa de finanțare de la bugetul local și nici posibilitatea de a accesa fonduri europene, pentru că nu erau deschise linii de finanțare pe aceste segmente. Informațiile pe care le-am obținut sînt importante, mai ales că după ce vom reuși să finalizăm aceste lucrări, întreaga zonă centrală – centrul vechi al Zalăului – va fi complet reabilitată,, declară Radu Căpîlnașiu, primarul Municipiului Zalău. Edilul șef precizează că reabilitarea celor patru străzi va presupune nu doar rezolvarea porțiunii de pavaj, ci și a problemelor de canalizare, respectiv reabilitare canalizare pluvială și parțial, reabilitarea iluminatului public.

Conform informațiilor furnizate de reprezentanții ADR NV, vor continua programele de finanțare pentru proiectele de reabilitare termică, de anul următor acestea fiind extinse și în zona instituțională.

,,Este o veste bună pentru noi, deoarece este o dorință mai veche să rebilităm termic unitățile de învățământ, așa că vom urmări să depunem proiecte în vederea obținerii finanțării pentru toate școlile și grădinițele din Zalău,, spune Căpîlnașiu.

Nu doar zona rezidențială este în atenția primarului Radu Căpîlnașiu, ci și dezvoltarea zonei industriale, cu consecințe în dezvoltarea mediului de afaceri și atragerea de investitori. Concret, este vorba de intenția de a dezvolta un parc industrial pentru care va trebui rezolvată problema terenului, respectiv achiziționarea unei suprafețe de cel puțin 5000 mp.

,,Proiectele pe care intenționăm să le realizăm sînt cuprinse în strategia de dezvoltare a Municipiului Zalău, care în 2014 va fi completată, revizuită, astfel încât să fie adaptată noilor cerințe dar și să orienteze dezvoltarea orașului într-un mod determinat și nu întâmplător. În procesul de revizuire a strategiei va fi evaluată direcția de dezvoltare, pentru că urmărim să avem investiții funcționale, dar care să aducă și culoare Zalăului,, mai spune primarul Municipiului Zalău. În ceea ce privește dezvoltarea parcului industrial, inclusiv atragerea de noi investitori, se intenționează ca acest demers să fie în concordanță cu specializările din învățământul sălăjean.

Recomandari

Alte Articole