Protopopul Simleului, Vasile Bosca, retrogradat de Episcopia Ortodoxa Reviewed by CD on . Protopopiatul ortodox Simleu Silvaniei are, de sambata, un nou protopop, in persoana preotului Dan Haiduc, dupa ce fostului protopop Vasile Bosca nu i s-a prelu Protopopiatul ortodox Simleu Silvaniei are, de sambata, un nou protopop, in persoana preotului Dan Haiduc, dupa ce fostului protopop Vasile Bosca nu i s-a prelu Rating:
Ești aici: Acasă » Eveniment»Protopopul Simleului, Vasile Bosca, retrogradat de Episcopia Ortodoxa

Protopopul Simleului, Vasile Bosca, retrogradat de Episcopia Ortodoxa

Protopopul Simleului, Vasile Bosca, retrogradat de Episcopia Ortodoxa

Protopopiatul ortodox Simleu Silvaniei are, de sambata, un nou protopop, in persoana preotului Dan Haiduc, dupa ce fostului protopop Vasile Bosca nu i s-a prelungit mandatul de patru ani, ca urmare a materialului aparut in cotidianul „Magazin Salajean”, vineri, 20 aprilie. In materialul respectiv a fost facut public faptul ca fostul prim-vicepresedinte al PDL Salaj, Gheorghe Stanciu, a achitat asigurarile mai multor case parohiale ortodoxe din judet, lasand in schimb la secretariatul Protopopiatului liste care trebuie completate cu semnaturi din partea populatiei, in vederea candidaturii sale la sefia Consiliului Judetean Salaj.

O situatie tulbure din ograda Protopopiatului ortodox Simleu Silvaniei a fost facuta publica vineri, 20 aprilie, de cotidianul nostru: fostul prim-vicepresedinte al PDL Salaj, Gheorghe Stanciu, a achitat, de curand, asigurarile mai multor case parohiale ortodoxe din judet, care apartin Protopopiatului Simleu Silvaniei. Cum totul are un pret, omul de afaceri a lasat la secretariatul Protopopiatului amintit un teanc de liste care trebuiau completate cu semnaturi din partea populatiei, in vederea candidaturii sale la sefia Consiliului Judetean Salaj, iar prelatii s-au pus pe treaba. Ulterior, preotii respectivi au primit din partea Protopopiatului Simleu Silvaniei doua mesaje pe telefoanele mobile. Un prim mesaj in care erau anuntati de faptul ca Gheorghe Stanciu a achitat asigurarile caselor lor parohiale si ca le transmite tuturor sarbatori pascale fericite. In al doilea mesaj preotii erau rugati ca, pana in 25 aprilie, sa aduca la Protopopiat o serie de acte bisericesti, dar si listele cu semnaturi pentru Gheorghe Stanciu. „PC Parinte, dl. Stanciu Gheorghe a achitat integral asigurarile caselor parohiale si va transmite gandurile cele mai bune, urandu-va tuturor Sarbatori Fericite”, se arata intr-un mesaj telefonic transmis inaintea Sarbatorilor Pascale de catre protopopul Protopopiatului Simleu Silvaniei, Vasile Bosca. Ca ulterior, un alt mesaj sa faca sa vibreze telefoanele mobile ale clericilor: „Hristos a inviat! Va rugam ca pana miercuri, 25 apr. sa aduceti: TAS-ul de Pasti + Proces-Verbal; procura de la angajati; tabelele cu semnaturi de pt. dl. Stanciu”.

Desi Vasile Bosca ne-a declarat ca gestul omului de afaceri Gheorghe Stanciu – de a achita asigurarile caselor parohiale – reprezinta pur si simplu o donatie, un gest umanitar pentru Biserica si ca nu inseamna o implicare a preotimii in politica si, in ciuda faptului ca, la vremea respectiva, reprezentantii Episcopiei Ortodoxe a Salajului nu au facut comentarii pe marginea situatiei, o zi mai tarziu, dupa publicarea articolului, la Protopopiatul Simleu Silvaniei a fost numit un protopop nou.

Purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului, Gabriel Gardan, ne-a declarat ca lui Vasile Bosca i-a expirat mandatul de protopop in 15 aprilie 2012 si ca s-a decis ca mandatul sa nu ii fie prelungit, preferandu-se numirea unui nou ptotopop, in persoana lui Dan Haiduc, preot in Horoatu Crasnei. Purtatorul de cuvant al Episcopiei a declarat ca, la baza deciziei luate de Permanenta Consiliului Eparhial, prezidata de Preasfintitul Episcop Petroniu, au stat mai multe elemente, insa Gabriel Gardan a admis ca materialul publicat de „Magazin Salajean” a grabit luarea unei decizii privind soarta mandatului lui Vaile Bosca. „Mandatul de protopop al preotului Vasile Bosca a expirat in 15 aprilie 2012, a fost un mandat de 4 ani. Permanenta Consiliului Eparhial, prezidata de Preasfintitul Episcop Petroniu, a decis ca mandatul sa nu ii fie prelungit si sa fie numit un nou protop, preotul Dan Haiduc din Horoatu Crasnei. Mi-e greu sa spun daca aceasta decizie a avut sau nu legatura cu materialul aparut in <>, au fost mai multe elemente care au fost luate in considerare. Intr-un fel, materialul publicat a determinat grabirea luarii unei decizii in privintia mandatului lui Vasile Bosca. Decizia a fost grabita de situatia respectiva”, a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului.

Cu toate ca s-a incercat in repetate randuri, pana la inchiderea editiei, preotul Vasile Bosca nu a putut fi contactat.

Reamintim ca Gheorghe Stanciu a recunoscut ca a cerut ajutorul reprezentantilor Protopopiatului Simleu Silvaniei, specificand insa ca cererea sa nu a fost una conditionata. „Eu am ajutat bisericile tot timpul, insa niciodata nu am conditionat pe cineva. Pe cei de la Protopopiatul Simleu Silvaniei i-am rugat sa ma ajute cu acele semnaturi. Daca vor bine, daca nu, nu. In acelasi timp, le-am promis ca ii voi ajuta si eu”, a declarat saptamana trecuta omul de afaceri Gheorghe Stanciu. Acesta a adaugat ca, indiferent de interesele care se afla in „spatele” cazului, el va continua sa faca donatii catre Biserica. „Nimeni nu ma opreste sa fac donatii. Am ajutat, ajut si voi ajuta pe cine consider eu de cuviinta”, a mai spus omul de afaceri.

Gheorghe Stanciu a fost prim-vicepresedinte al PDL Salaj din octombrie 2010 pana in octombrie 2011, cand a fost exclus din partid, printr-o decizie a Biroului Permanent Judetean al PDL Salaj. Purtatorul de cuvant al PDL Salaj, Claudiu Barsan, a declarat la acea vreme ca excluderea lui Gheorghe Stanciu din PDL s-a facut din cauza ca acesta nu a respectat cateva hotarari ale Biroului Permanent Judetean si ca „a atacat verbal, in public, mai multi colegi”.

La momentul excluderii, Gheorghe Stanciu a declarat ca a fost dat afara din partid din cauza principiilor pe care le are, dar si pentru ca ii place sa spuna lucurilor pe nume.

Clip to Evernote

Comentarii (2)

 • Un locuitor al orasului Simleu Silvaniei

  Am aflat de la dumneavoastra ca protopopul Bosca Vasile a fost demis si sincer imi pare rau ,mentionez ca sunt de religie ortodoxa dar nu sunt un apropiat al protopopului.Eu cred ca protopopul s-a gandit la binele bisericilor si nu sa aiba el beneficii iar ce a facut parintele Bosca inca pana nu era protopop nu au facut multi alti preoti. Sa nu uitam ca la ridicarea manastiri de la Bic a avut un rol foarte important la fel si pentru pietruirea drumului in primi ani dupa constructia manastirii,apoi casa parohiala din Simleu unde functioneaza si o cantina a saracilor a fost ridicata de parintele Bosca cu bani adusi in mare parte din donatii din afara tarii de catre dansul si cate n-a mai facut pentru biserica.Din cate il cunosc eu nu este un om lacom si nu cred ca pentru dansul a facut acest lucru dar din cate am auzit ca vorbesc oamenii nu era prea bine vazut la episcopie,iar cand ruga oamenii sa doneze bani pentru episcopie atunci nu era nici o problema ? acuma pentru niste semnaturi care atata doar ca-i dau dreptul sa candideze ca oricum la alegeri omul voteaza pe cine vrea sa-l dea jos din functie eu cred ca e cusuta cu ata alba si nu asta este adevaratul motiv. Sa ma ierte D-zeu dar a numit episcopul preoti in Simleu si in zona care se stie ca sunt apropiatii lui care se ocupa de orice afaceri si cu calcatul pe de laturi etc. nu vreu sa zic mai multe dar si-n religie ca-n politica nu esti cu noi esti impotriva noastra. Sa le lumineze D-zeu mintile si sa se ocupe de cele sfinte si nu sa se sape unul pe altul.

  Răspunde
 • mihai

  La 55 de ani abia dacă se mai poate misca/ Citeste povestea cutremuratoare a unui roman care se zbate intre viata si moarte!

  La numai 55 de ani, un român se zbate la limita dintre viaţă şi moarte. El şi-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza numeroaselor afecţiuni grave de care suferă. Drept urmare, banii pentru tratamente sunt din ce în ce mai puţini, iar omul este condamnat la moarte. Citeşte în continuare povestea cutremurătoare a lui Mihai Feraru, aşa cum ne-a relatat-o chiar el într-un mail trimis pe adresa redacţiei. „Ma numesc Mihai Feraru de 55 ani, sunt foarte bolnav din 1994, primul infarct l-am suferit in 1994 eram la serviciu, al doilea infarct l-am suferit in1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta s-a intamplat in 1995, al doilea accident vascular cerebral l-am suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de patru ori pe zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu POLIARTRITA REUMATOIDA, am ajuns sa pot merge cam 30-40 m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare si medicamente, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu, sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate. Pentru asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si-n euro nr RO72rzbr0000060004438690.pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU”.. eu am ca martor pe DUMNEZEU, ptr ca numai el stie si vede totul, si tot Dumnezeu ne va judeca pe fiecare ptr faptele noastre, Iertati-ma. Adresa mea postala este: Mihai Feraru oficiul postal nr 1 vaslui, casuta postala 95, localitatea vaslui jud vaslui Romania, tel 0040761887298. Doamne ajuta,,, A-R
  Tags:

  accident vascular
  apel umanitar
  bolnav
  capaciatte de munca
  diabet
  sanatate

  Răspunde

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus