Primarul comunei Bălan, în arest la domiciliu

Primarul comunei Bălan, Isaia Maghiar, se află, începând de vineri, 27 noiembrie, în arest la domiciliu, fiind acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu asimilate faptelor de corupţie şi o infracţiune de conflict de interese.
Potrivit comunicatului de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în anul 2013 edilul a contractat, în numele Primăriei Bălan, servicii de deszăpezire pentru întreaga perioadă de iarnă cu SC SIMTRANS SRL Surduc, în valoare de 46.200 de lei, iar în luna martie 2014, prin act adiţional, a majorat contractul iniţial cu suma de 51.200 de lei cu încălcarea dispoziţiilor legale. În acelaşi an, în aceeaşi modalitate a majorat preţul unui contract pentru lucrări de deszăpezire încheiat cu I.I. POP GM DANIEL, cauzând un prejudiciu de 1.000 de lei. “În anul 2013 cu încălcarea dispoziţiilor legale, în calitate de primar al comunei Bălan nu a perceput penalităţi de întârziere aferente unui contract de execuţii lucrări – reabilitare drumuri raportat la nerespectarea termenului de execuţie , prejudiciul fiind de 140.194 lei”, susţin anchetatorii. Totodată,potrivit acestora, în data de 15.05.2013, “inculpatul a acceptat la plată o factură de lucrări în valoare de 4900 lei emisă de I.I. POP GM DANIEL- angajat al Primăriei Bălan în funcţie de consilier al primarului, executantul lucrării , aflându-se în raporturi de muncă cu instituţia pe care inculpatul o conducea”.
Isaia Maghiar a fost reţinut în 26.11 pe o durată de 24 de ore, iar în 27.11, dosarul a fost înaintat Judecătoriei Zalău cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a respins sesizarea Parchetului şi a dispus măsura arestului la domiciliu.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea IPJ Sălaj, SRI- Direcţia Judeţeană Sălaj, DGA- Serviciul Judeţean Sălaj.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
De asemenea, potrivit procurorilor, punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Recomandari

Alte Articole