Prescura (Anafura) în memoria celor adormiţi (VIDEO)

O prescură, câte o sticlă de vin, câteva lumânări şi un pomelnic, toate aceste “daruri” sunt duse la biserică de credincioşi pentru a fi sfinţite de preot în memoria celor trecuţi la cele veşnice. În mai toate lăcaşele de cult de la sate, datina este păstrată cu sfinţenie şi nimeni nu se abate de la ea.

Din moşi strămoşi creştinii obişnuiesc să ducă, ca şi jertfă la biserică, prescură, în fiecare duminică, dar mai ales în zile de sărbătoare, când sunt prăznuiţi Arhangheli or Ierarhi cu nume de sfinţi.
Prescura, care se numeşte şi Anafură, este pâine binecuvântată de preot, pe care o duc credincioşii la biserică, şi din care se taie Trupul Domnului la Sfânta împărtăşanie după mărturisirea păcatelor. Astfel, preotul paroh al bisericilor ortodoxe din Şimişna – Sălaj, cu hramurile Sfinţilor Mihail şi Gavriil, dar şi cea cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, Claudiu – Vasile Căprar, ne-a mărturisit ce însemnătate are prescura, şi anume: “e o jertfă adusă lui Dumnezeu, la altar, în care creştinul îi oferă drept o recompensă să zicem aşa, o oarecare cinstire a Arhanghelilor care mijlocesc între ei şi Dumnezeu”.
Fătul bisericii Ioan Pop, ne-a surprins prin declaraţia făcută, cum că, dacă nu sunt prescuri duse la biserică de enoriaşi, sunt nevoiţi să cumpere de la magazin: “nu tot timpul, cateodată sunt, cateodată nu sunt deloc. O fost cazuri că o trebuit să mergem la magazin să aducem pâine care nu-i tare (…) nu-i ca şi prescura, nu poate fi înlocuită pâinea cu prescura, prescura trebuie s-o facă, femeile bătrâne care (…) îs iertate. ani, ne-a spus că: “asta-i făcută de mânuţa me, aşe să făceu înainte, mai nou, să fac la brutarie, pentru împărtăşanie cea cumpărată de la brutărie se înmoaie mai repede”.
Pe aceleaşi considerente, am întâlnit şi o altă credincioasă care îşi aminteşte de cei trecuţi la cele veşnice, mai ales de bunicul ei, când ar fi împlinit o vârstă, iar ca jertfă, a adus şi ea o prescură însoţită de un pomelnic cu numele celor decedaţi pentru a fi pomeniţi de preot: “am adus prescură în amintirea bunicului şi pentru mine, aduc prescură când pot io”.

Recomandari

Alte Articole