Percheziții efectuate în patru județe de polițiști și procurori de la DIICOT Sălaj

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Sălaj şi procurorii D.I.I.C.O.T. . – Biroul Teritorial Sălaj au efectuat 20 de percheziţii domiciliare, la membrii unei grupări infracţionale, specializată în comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

La data de 20 ianuarie a.c., poliţişti ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, împreună cu cei din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi Mureş, sub supravegherea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sălaj au efectuat 20 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Sălaj, Covasna, Maramureş şi Satu Mare, pentru destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

La acţiune au mai participat şi poliţişti ai Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Neamţ şi Satu-Mare şi jandarmi din cadrul Brigăzi Mobile Cluj Napoca şi I.J.J. Salaj.

În fapt, membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că, începând cu anul 2008 ar fi achiziţionat diferite produse, în cantităţi foarte mari, (materiale de construcţie, îngrăşăminte chimice, calculatoare, laptopuri, sisteme tip DVD, camere video, etc.) de la mai multe depozite de pe raza judeţelor Sălaj, Cluj, Satu Mare, Bihor, Maramureş, Braşov şi Prahova, pe care le-au plătit cu file CEC sau bilete la ordin, fără a avea acoperirea necesară.

Ulterior, bunurile erau vândute de către o parte din membrii grupării, altor membrii ai aceluiaşi grup infracţional, care deţineau depozite şi care le comercializau pe piaţa neagră la un preţ de aprox. 50% din valoarea reală a acestor bunuri.

Din cercetările efectuate, s-a stabilit faptul că societăţile folosite de către membrii grupării nu au desfăşurat niciun fel de activitate productivă sau comercială reală, acestea fiind înfiinţate sau preluate doar în scopul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală.

Prejudiciul creat a fost estimat la aproximativ 600.000 de euro, totodată fiind identificate, până în prezent, 50 de părţi vătămate.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe documente contabile, peste 40.000 de euro, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite pentru activitatea de inducere în eroare şi instrumente de plată.

În cauză, a fost dispusă măsura reţinerii faţă de nouă dintre suspecţi, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Sălaj, cu propunere de arestare preventivă, totodată fiind solicitată arestarea preventivă, în lipsă, pentru două persoane care s-au sustras urmăririi penale şi au dispus alte măsuri preventive faţă de alte două persoane.

Acţiunea a beneficiat de suportul operativ al specialiştilor D.I.P.I.

Recomandari

Alte Articole