Pelerinaj la mormântul părintelui Vasile Rablău, în Ileanda! (Galerie FOTO)

Nașterea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică în fiecare an în data de 8 septembrie, și este prima mare sărbătoare din anul bisericesc, care a început pe 1 septembrie. Se spune că a fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără sfârșit. Datorită ei, Fiul Cel Veșnic al lui Dumnezeu S-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viața veșnică în Împărăția Cerurilor.
Bucuria Nașterii Maicii Domnului a făcut ca la sfânta liturghie din parohia Ileanda, să fie prezenți aproximativ 400 de credincioși. Dintre aceștia, fii ai satului, precum și enoriași veniți din localitățile învecinate de pe Valea Someșului dar și din județele vecine, Cluj, Maramureș și Satu Mare. Slujba a fost oficiată de un sobor de 10 preoți din parohiile vecine și din județul Maramureș.
Preotul paroh din Suciu de Sus județul Maramureș, Eugen Burzo în cuvântul său de învățătură închinat Nașterii Maicii Domnului, cu ochii plini de lacrimi și vizibil emoționat, l-a amintit pe părintele stavrofor Vasile Rablău, trecut la cele veșnice în decembrie 2013. ”Astăzi ne-am rugat aici cu toții, și am simțit lipsa celor cu care în anii trecuți ne rugam. A plecat! (…) A plecat dintre noi și părintele Neofit, a plecat dintre noi și părintele Vasile, dar el este aici. Aici cu trupul străjuit de acea frumoasă cruce, și sigur, aici cu sufletul (…) rugându-se împreună cu noi. Dumnezeu să-i odihnească, Dumnezeu să le sălășluiască sufletele în locurile pe care el le-a pregătit de la întemeierea lumii acesteia. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!”.
Dacă majoritatea credincioșilor prezenți ieri la hramul Nașterii Maicii Domnului și-au făcut o tradiție și vin aici de ani buni, în acest an, au fost mânați de două dorințe: prima, să fie prezenți la marea sărbătoare, iar cea de-a doua, să se poată ruga la mormântul celui care timp de 24 de ani, a fost preot paroh al bisericii ortodoxe din Ileanda, Vasile Rablău. ”Am aflat cu tristețe vestea că părintele nu mai este, am plâns, eu sunt din Boiu Mare și veneam an de an (…). Am refuzat să vin la înmormântare, vreau să-l păstrez în memorie viu, nu pot să cred că este în acest mormânt. Dar sigur dacă ne rugăm lângă mormânt, ne aude din ceruri și se roagă pentru noi, a fost un preot foarte bun, a avut dar” a povestit cu tristețe Lenuța. Mulți localnici au venit la mormânt cu candele pentru a le aprinde și a se ruga ”Am venit cu lumânări să le aprindem pentru sufletul părintelui. Ne-a slujit atâția ani, ni se rupe sufletul că nu mai este, dar îl simțim alături de noi. Venim din când în când să ne rugăm la căpătâi” a menționat Valeria, o enoriașă din parohie. Parcă aceleași sentimente de amărăciune le-au avut mai toți cei care s-au perindat la mormântul părintelui stavrofor Vasile Rablău, cel care în luna decembrie a anului trecut, a încetat din viață, răpus de boală. Reamintim că părintele Vasile Rablău a slujit în biserica din parohia Ileanda, timp de 24 de ani.
Reamintim că Maica Domnului are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire: 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Așezarea veștmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole