Parc fotovoltaic in Zalau

Consilierii locali din Zalau au aprobat, ieri, in sedinta ordinara, documentatia tehnico-economica aferenta obiectivului de investitii „Instalatia de producere a energiei electrice din surse regenerabile solare SoArE Zalau”, la valoarea totala a investitiei de circa 28.000 de lei. Pentru realizarea obiectivului respectiv, municipalitatea intentioneaza sa obtina finantare nerambursabila in cadrul Programului Opertional Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” – Axa 4 – „Crestrerea eficientei energetice si a securitatii furnizarii, in contextul combaterii schimbarilor climatice”. Potrivit proiectantului, parcul fotovoltaic ar putea fi realizat in vecinatatea Statiei de epurare, centrala fotovoltaica urmand sa fie alcatuita din panouri fotovoltaice si contectata la reteaua de medie tensiune, urmand sa asigure iluminat public.Potrivit firmei proiectante, consumul inregistrat la Zalau (administratie locala si institutii subordonate, n.r.) este de 3.700 megawati/ora/an, ceeace ar insemna un cost al investitiei de 5 milioane de euro. Cum suma nu este deloc la indemana pentru Zalau, proiectantul a propus mai multe variante de implementare/finantare a proiectului, variante care vor fi analizate de alesii municipali. Deocamdata, cert este doar ca acestia intentioneaza sa construiasca la Zalau un parc fotovoltaic, care in cativa ani sa insemne costuri mai mici pentru energie.

Tot in sedinta de luni, alesii municipali au aprobat un proiect de hotarare privind finantarea asociatiilor si fundatiilor care presteaza servicii sociale in oras. Astfel, la finalul anului trecut, statistica administratiei locale arata ca au fost finantate de municipalitate Fundatia „Acasa”, Fundatia Maya, Societatea Handicapatilor Zalau si Asociatia Prader Willi Romania, care ofera servicii de specialitate unui total de 128 de persoane. Pana acum, finantarea s-a facut diferentiat: pentru copiii beneficiari ai centrelor de zi, finantarea a fost de 586,25 lei/luna, iar pentru copiii din centrele de recuperare – 773,58 lei/luna, in timp ce pentru adultii din centrele de zi, finantarea a fost de 1.107,59 lei/luna. Pentru copiii cu boli rare nu a fost un cost standard stabilit. Pentru anul in curs, municipalitatea a considerat ca bugetul este unul de criza si a alocat finantare unitara pe fiecare bugetar. Mai exact, a fost stabilita o finantare de 50 la suta din costul standard pentru copii, respectiv 387 lei/luna, precum si o finantare de 25 la suta din costul standard stabilit pentru adulti, respectiv de 277 lei/luna.

In acelasi context, consilierii municipali s-au opus cresterii tarifelor practicate pentru serviciile de salubrizare efectuate de SC AVE Ecoserv SRL Zalau, astfel ca populatia va achita aceleasi sume ca in 2011.

Recomandari

Alte Articole