Paduchi si raie in scolile din Salaj

Peste 250 de elevi au fost gasiti la scoala prezentand afectiuni de sanatate transmisibile, in urma triajului epidemiologic efectuat in cele 475 de unitati de invatamant din judetul Salaj. Potrivit informatiilor furnizate de Directia de Sanatate Publica Salaj, rezultatele au fost obtinute in urma controlului efectuat asupra a 87 la suta dintre copiii inscrisi in acest an scolar. Cei mai multi dintre copii au fost diagnosticati cu angine, respectiv 218 cazuri de amigdalite. Surprinzator, comparativ cu anii trecuti, doar zece copii au fost diagnosticati cu scabie si tot zece prezentau diferite forme de micoze. De mentionat este ca toate aceste cazuri au fost depistate in scolile din mediul rural. Nici cazurile de pediculoza (paduchi) nu s-au ridicat la nivelul celor din anii trecuti, fiind depistati la control doar 17 copii cu aceasta problema de ingrijire corporala. Din fericire, nu au fost constatate cazuri grave. Toate aceste cazuri au ajuns in atentia medicilor pentru tratament corespunzator. Copiii au fost trimisi la domiciliu.

 

3. Salajenii nu au ratat targul de produse traditionale din Timisoara

 

Producatori salajeni au participat, in perioada 30 septembrie-2 octombrie, in Timisoara la expozitia de produse locale “Expo Bogatiile Toamnei 2011 in Banatul istoric”. Evenimentul a fost organizat de Directia Judeteana pentru Agricultura Timis in parteneriat cu complexul comercial Real si Galeriile Real. Fermieri si agricultori din Salaj, alaturi de producatori din zona de Vest a tarii, au expus legume, fructe, sucuri naturale, miere de albine si produse apicole, branza traditionala, carne si preparate din carne, produse de patiserie traditionala, produse zaharoase, flori si produse mestesugaresti.

 

Sub genericul “Producem romaneste, Vindem romaneste”, vizitatorii targului au putut achizitiona produse cu specific local si traditionale prezentate intr-o bogata oferta. La acest targ, de altfel considerat cel mai mare targ destinat producatorilor locali din Romania, au participat peste 150 de producatori si mii de consumatori din Banat si zona de Vest, dar si din Serbia si Ungaria. Evenimentul are deja o traditie in asocierea cu targurile de produse traditionale sau ale mesterilor populari, targuri de bijuterii si decoratiuni hand-made si completeaza eforturile specialistilor agricoli de a incuraja consumul de produse specific romanesti, dar si de a ajuta cumparatorii sa redescopere traditia si retetele vechi.

Recomandari

Alte Articole