Paciente din România și Bulgaria respinse de medici din Dortmund (NRW Germania)!

Două femei din România și Bulgaria au fost refuzate de mai mulți medici din Dortmund, pe motive rasiste. Medicii le-ar fi refuzat pe paciente, din cauza cetățeniei cu care s-au identificat, potrivit cotidianului WAZ.de. Ambele femei trăiesc de ani de zile în Germania, muncesc și au asigurare de sănătate din această țară. Pentru departamentul de sănătate însă, această acuzație nu este nouă, având mai multe reclamații în acest sens.

Două femei care provin din țări membre UE și anume România respectiv Bulgaria, n-au fost tratate de către medicii din Dortmund, pentru simplul motiv că ele provin din aceste țări. Ambele femei trăiesc în Germania de mai multi ani , au un loc de muncă precum și asigurare de sănătate la stat. Potrivit sursei citate, bulgăroaica M. trăiește în Germania din anul 2010, și este angajată la casa de sănătate publică. În urmă cu 14 ani, concitadina noastră, românca T. a venit în Germania, care lucrează ca și traducător pentru departamentul de sănătate și urmează cursuri de asistență juridică. Amândouă, sunt asigurate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate din Germania.
Purtătorul de cuvânt din cadrul Autorității de Sănătate (Gesundheitsamt ), dr. Annette Düsterhaus, declară că știe mai multe cazuri de discriminare, însă acesta este de-a dreptul un “incident scandalos”.

Mame refuzate de pediatri
Astfel, lună de lună, femeile – mame se plâng la casa de asigurări pentru indignarea și refuzul medicilor pediatri și a altor profesioniști din domeniul medical, de a le acorda primul ajutor odraslelor. Medicii, în schimb se apără. „În afara unei situații de urgență , un doctor nu este obligat să trateze, poate însă acorda primul ajutor și recomandă un alt medic specialist “, declară Annette Düsterhaus.
Pe aceleași considerente, scuzându-se, merge și un alt medic: “Atunci când nu există nici o acoperire de asigurare, pacientul poate fi tratat doar dacă acesta constituie un caz de urgență “, spune dr. Prosper Rodewyk , directorul din cadrul Asigurării de Sănătate Medicală (KV Kassenärztlichen Vereinigung) ”. Acesta mai spune că: „ eu nu pot obliga un medic să facă ceva pentru ce nu este plătit. Neâncrederea între colegi a fost mare, deoarece în trecut au fost multe cazuri de fraudă cu carduri de asigurare, unde cu un singur card se tratau mai multe persoane în diferite unități spitalicești or dispensare medicale”.
Temerile în rândul sistemului medical german sunt însă și mai mari de la începutul acestui an, odată cu ridicarea provizorie a interdicției pe piața muncii și liber la emigrare pentru români și bulgari, unde nepoftiți ajung și așa-numiții – sinti și roma.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole