Opt gradinite, scoli si restaurante din Salaj, in pericol de explozie

Aproximativ 20 de gradinite, scoli si restaurante din Salaj au fost controlate de catre inspectorii de munca, in perioada 1-12 martie, daca indeplinesc prevederile legale de securitate si sanatate in munca pentru utilizatorii de echipamente de munca ce functioneaza cu combustibili gazosi. Controlul a fost dispus, la nivel national, in urma tragediei inregistrate luna trecuta intr-un club din Sighetu Marmatiei, cand 17 persoane au fost accidentate grav in urma a doua explozii survenite unor scapari de gaze naturale.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, Maria Pop, a declarat ca la nivelul judetului au fost verificati un numar de 20 de operatori economici. “In cadrul campaniei nationale privind verificarea modului in care se respecta prevederile legale de securitate si sanatate in munca pentru utilizatorii de echipamente de munca ce functioneaza cu combustibili gazosi, desfasurata in aceasta luna, au fost verificate 20 de unitati, in special gradinite, scoli si restaurante. Pe parcursul controalelor s-au constatat deficiente la opt dintre unitatile verificate, pentru care s-au dipus masuri de remediere. Angajatorii respectivi au fost sanctionati cu avertisment”, a declarat purtatorul de cuvant al ITM Salaj, Mariana Pop.

Potrivit sursei citate, intre neregulile constatate se numara lipsa verificarii ISCIR a instalatiilor de gaz si lipsa contractelor de intretinere pentru verificarea periodica efectuata de firme specializate.

Astfel de controale s-au desfasurat in toate judetele tarii si au vizat unitatile cu specific in activitatea cu publicul: scoli, crese, gradinite, sali de sport, after-school, spitale, hoteluri, restaurante, cluburi, baruri, unitati ale administratiei publice, centre comerciale. Obiectivele campaniei au fost cresterea gradului de constientizare, atat a angajatorilor cat si a angajatilor in ceea ce priveste necesitatea aplicarii si respectarii la locul de munca a legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cat si eliminarea riscurilor profesionale specifice acestor locuri de munca.

Cele mai frecvente deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost lipsa verificarii de catre specialisti a echipamentelor tehnice utilizate pentru incalzire, prepararea hranei si a apei calde, utilizarea instalatiilor electrice de constructie neconforme la locurile de munca unde exista pericol de incendiu sau de explozie, lipsa instalatiei de legare la pamant la echipamentele de munca sau neefectuarea verificarilor la aceasta instalatie, in conformitate cu reglementarile legale, folosirea detectoarelor de gaze nefunctionale sau neasigurarea masurilor pentru detectarea sau devierea ori indepartarea scurgerilor de gaze inflamabile spre un loc sigur, nu au fost intocmite evaluarile riscurilor specifice din atmosferele explozive luand in considerare probabilitatea producerii si persistentei atmosferelor explozive precum si probabilitatea prezentei si activarii surselor de aprindere, utilizarea instalatiei de alimentare cu gaz metan, fara ca aceasta sa fie verificata, conform actelor normative in vigoare.

Recomandari

Alte Articole