Mii de credincioși la mănăstirea Sfânta Maria din Rus! (Galerie FOTO)

În fiecare an, în data de 15 august, Biserica ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului. În popor, această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea de Sfântă Mărie Mare. În această zi, în toate bisericile și mănăstirile din țară se oficiază sfânta liturghie și se cântă pricesne închinate Adormirii Maicii Domnului.
Deși n-a fost adusă Icoana făcătoare de minuni la mănăstirea Sfânta Maria din Rus – Sălaj, și în acest an, aproape patru mii de credincioși au fost prezenți la slujbă. Cei mai mulți pelerini au fost din localitățile învecinate dar și din județele vecine. Slujba a fost oficiată de un sobor de 12 preoți, condus de părintele protopop din Jibou Dan Dregan.
Dacă majoritatea pelerinilor prezenți la hramul Adormirii Maicii Domnului, și-au făcut deja o tradiție ca în această zi de mare sărbătoare, să participe la slujba de la mănăstirea Sfânta Maria din Rus, pentru foarte mulți enoriași, astăzi, a fost debutul. ”Noi acum am venit prima dată aici, suntem încântați de cât de frumos este și mai ales, câtă lume a venit. Mergeam până acum la alte mănăstiri, dar, cu siguranță mai venim” a spus Miora din Maramureș. A fost prilej de mare bucurie pentru fiecare creștin, cu toții s-au putut ruga Maicii Domnului pentru sănătate, ajutor și mulțumire sufletească.
Părintele protopop Dregan l-a amintit în cuvântul său de învățătură și pe părintele călugăr Neofit Arhimandrit, Protosingelul ctitorul mănăstirii Sfânta Maria, care a trecut la cele veșnice, în urmă cu aproape un an de zile. ”La începutul lunii septembrie se va împlini un an de când este dus la Dumnezeu și de acolo se bucură pentru noi că am vizitat această mănăstire. De acolo așteaptă, parcă, să contribuim pentru a se finaliza această biserică” a mărturisit părintele protopop.
De altfel, preotul Dregan a făcut un apel și i-a îndemnat pe credincioșii prezenți la Hramul Adormirii Sfintei Fecioare Maria, ca din puținul pe care-l au, să ajute într-o formă sau alta la finalizarea lucrărilor de construcție a bisericii. (Amintim că pentru finalizarea lăcașului de cult, este nevoie de materiale de construcții și sume însemnate de bani încât biserica să poată fi pictată).
Reamintim că Maica Domnului are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire: 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Așezarea veștmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole