Manuale digitale pentru elevii Școlii Generale din Șimișna!

Pentru cei 107 elevi ai Școlii Generale din Șimișna, anul școlar 2015-2016 a început cu multe emoții la primul sunet al clopoțelului. Pe aceștia îi așteaptă la clasă cadrele didactice cu pregătire superioară, tehnologie de ultimă generație și condiții net superioare pe care mulți elevi din alte comunități locale din mediu urban și rural și l-ar dori, a dat asigurări directorul Instituției de Învățământ, Ioan Pop:

„Am început un nou an școlar în condiții bune. Putem spune că școala este bine pregătită pentru începerea noului an școlar, condițiile în care își desfășoară activitatea elevii noștri sunt deosebite. Avem un efectiv de 107 elevi, din care 20 de copii sunt la grădiniță, o grupă combinată, opt copii în clasa pregătitoare care au intrat pe porțile școlii în acest an școlar. Încadrarea școlii este una bună, toate catedrele sunt acoperite cu cadre didactice calificate, la fel și clasele I-IV. Școala arată impecabil în urma acelui proiect de modernizare și noi nu am avut lucrări de reparații, de recondiționare, doar mici finisaje și curățenia care este la cele mai înalte standarde. Avem autorizație sanitară de funcționare, grupuri sanitare de interior, apă curentă, flori peste tot, este o școală pe care și-a dori-o oricare comunitate”.
Dacă anul trecut la începerea anului școlar, școala nu dispunea de manuale pentru toți elevii, în acest an, noutatea este că în fiecare sală de clasă, elevii au fost așteptați chiar cu manuale digitale pe bănci. Profesorul Pop a precizat pentru Transilvania-tv.ro, că deși manualele digitale au în acest an doar elevii din ciclul primar, respectiv clasele I-III, se are în vedere ca în viitorul apropiat, aceste manuale să fie pentru toți învățăceii. În plus, în urma modernizării acestei școli, fiecare profesor și învățător a fost „bonificat” cu un laptop. „Materialele sunt asigurate pentru toți elevii școli noastre. La clasele I-III avem manuale digitale și vreau să apreciez în mod deosebit acest lucru, pentru că, școala noastră, dispune de videoproiectoare în fiecare sală de clasă, fiecare învățător și profesor are, în urma dotării, pe care am făcut-o prin proiectul de modernizare și dotare – laptop personal și lecțiile se desfășoară într-un cadru deosebit. Am văzut cum în anul trecut eficiența acestor manuale la clasa I și a-II-a și cred că este un lucru bun; sigur că, în perspectivă, toate manualele vor fi digitale și asta nu vine decât în sprijinul elevilor, pentru că este mare lucru să le formezi elevilor percepții corecte despre cunoștințele pe care le transmit cadrele didactice” a apreciat Pop.
Și în școala din Șimișna precum în multe alte instituții de învățămât, există o clasă în care elevii se pregătesc simultan. Ioan Pop susține că nu vede un impediment acest aspect, întrucât, profesorii s-au pregătit prin cursuri de perfecționare pentru predarea la oră elevilor care provin din clase diferite. „Efectivele, nu numai la noi în mediul rural ci și în mediul urban sunt în scădere. Acest lucru ne obligă să lucrăm cu clase în condiții de simultaneitate, unde, zic eu, eficiența este mai slabă decât atunci când sunt clase independente. Dar cu toate acestea, trebuie să spun, că oamenii școli sunt oameni cu experiență, oameni care s-au perfecționat prin cursuri de pregătire pentru predare în condiții de simultaneitate și nu cred că este un impediment prea mare acest lucru” a precizat directorul.
Cum școala din localitatea Șimișna este una modernă și personalul profesoral calificat, tot mai mulți părinți din localitățile învecinate își doresc, ca odrasele lor, să fie pregătiți de profesori cu experiență, urmare a rezultatelor pe care și alți elevi le-au obținut în această instituție de învățământ. „Elevii din Șimișna provin din localitatea noastră cei mai mulți dintre ei, dar și din localitățile Hășmaș, Chizeni, Ceaca. Din Ceaca, am avut și anul trecut un elev, iar acum părinții și-au exprimat dorința de a învăța la Școala Șiminșa; au fost aici, au văzut condițiile în care lucrează copiii, rezultatele pe care le-a obținut școala noastră an de an, și au decis să-și aducă copii, iar anul acesta a mai venit un elev, iar asta nu face decât să ne bucure. Înseamnă că munca pe care o desfășurăm noi aici, este una de calitate, este apreciată de către părinți, și, sigur că această muncă se reflectă în rezultatele pe care le obțin copiii la examenele naționale. Faptul că în fiecare an avem elevi care obțin rezultate foarte bune, sigur, clasele sunt diferite, generațiile sunt diferite dar, în general, avem clase cu elevi care obțin rezultate excelente la învățătură și asta se datorează și activității susținute pe care o desfășoară profesorii de la școala din Șimișna”.
Profesorul a mai spus că anul acesta nu sunt cadre didactice noi, ci este aceeași încadrare ca și anul trecut. „Eu cred că explicația reușitei noastre școlare, este și stabilitatea colectivului de cadre didactice faptul că sunt aceeași oameni de ani de zile titulari pe posturile lor și asta se reflectă în rezultatele pe care le obține școala noastră”.
Directorul instituției de învățământ, a mai declarat, că de fiecare dată comunitatea locală este alături de școală, și că în fiecare an remunerația pentru costurile necesare bunei funcționări ale școlii, sunt asigurate din bugetul local al primăriei. „Ați văzut mulți părinți, lucru care m-a bucurat, ei conștientizează importanța activității pe care o desfășurăm noi aici. Reprezentanții Consiliului Local, primarul comunei noastre, este de fiecare dată alături de noi, și, sigur că în urma descentralizării, finanțarea cheltuielilor materiale este asigurată prin CL. În fiecare an, ne sunt asigurate sumele necesare desfășurării bunei condiții a activității noastre. Bugetul anual pentru sumele materiale ale școlii noastre, se ridică la suma de aproximativ 60 de mii de ron, sumă care asigură tot ce este necesar de la combustibil pentru centrala termică până la materiale de curățenie, mici reparații care apar inerent în decursul unui an școlar” a arătat directorul.
Pop a mai precizat cu mândrie și bucurie că „Activitatea sportivă în școala noastră este o tradiție, copiii sunt antrenați în activitatea sportivă, și nu numai, ci și în foarte multe alte activități extrașcolare. Serbările de sfârșit de an școlar la Șimișna, sunt o adevărată sărbătoare pentru comunitate și ne bucurăm că Căminul cultural este plin de părinți, bunici, tineri foști absolvenți ai școlii noastre, care de fiecare dată, în discuțiile pe care le port cu ei își aduc aminte cu mare drag și cu plăcere, prima școală în care au pus primele cărămizi la formarea lor profesională” a conchis profesorul.
Anca Ciunt, părinte a trei copii, a declarat pentru site-ul nostru, că pentru începerea anului școlar a cheltuit doar pentru uniforme și chiozdane fără caiete, 200 de ron. Însă Dana Ceaca a spus că n-a cheltuit nimic anul acesta și că este de modă veche, iar ghiozdanul și uniforma pentru cea mică, le are de anul trecut, așteaptă să vadă ce tip de caiete trebuie să achiziționeze.

Andreea POCOL

Foto: Maria BOR

Recomandari

Alte Articole