”Luminația” sau ”Moșii de toamnă” sărbătorită de șimișneni! (Galerie FOTO)

În fiecare an pe 1 noiembrie, Biserică Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi, este cunoscută și sub denumirea de ”Moșii de toamnă” sau ”Luminația”. Deşi sărbătoarea morților nu se ține în fiecare zonă a țării la această dată, în zona Ardealului, Ziua Morților se sărbătorește, în fiecare an, pe 1 noiembrie. Anul acesta, ”Luminația” a picat chiar în zi de sâmbâtă când este ziua de pomenire a tuturor morților. Sâmbăta e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru ca această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.
Pe Valea Someșului, în Șimișna de ”Moșii de toamnă” (Luminația) s-a săvârșit Sfânta Liturghie. După slujbă, preotul însoțit de diaconi, a mers la aproape fiecare mormânt pentru a le sfinți mormintele proaspăt făcute și slujbă de pomenire în memoria răposaților.
Pomană pentru cei trecuți în neființă
Oamenii se pregătesc în această zi cu mese, pachete şi multe daruri în special dulciuri, pentru a le oferi “de sufletul răposatului”, cu nădejdea că Dumnezeu îi va mai ierta celui adormit din păcatele săvârşite în timpul vieţii. În momentul oferirii dulciurilor de către cei rămași în viață, cei care primesc darurile, spun ”Dumnezeu să-i ierte” respectiv, ”să-i ierte Dumnezeu”.
Mulțime de ”orășeni” de Ziua Morților dar și copii în Șimișna
Și acest an de Luminație, cimitirul satului a fost plin ochi de copii, părinți, nepoți și rude ale celor trecuți la cele veșnice. Mulți dintre aceștia au fost localnici, dar o parte impresionantă a reprezentat-o – cei ”veniți de la oraș” pentru a aprinde o lumânare, înarmați cu coroane, a spune o rugăciune și pentru a împărți bucatele pregătite în memoria rudelor decedate. ”Măcar o dată pe an trebuie să venim să aprindem o lumânare dacă nu mai des. Am venit din Brașov, dar recunosc că n-am fost de foarte mulți ani, mă bucur să revăd satul și oamenii rămași aici”, ne-a mărturisit Dana, o localnică plecată de mult din sat.
Pentru cei mici, a fost mai mult decât bucurie ”Luminația” motiv pentru care, și-au adunat câte o plasă cu dulciuri pentru următoarea perioadă. ”Vin în fiecare an aici în cimitir, și merg pe la oameni și îmi dau ce au pregătit, mai mult dulciuri: ciocolată, napolitane, bomboane, eugenia (…) de toate”, ne-a spus Ionuț, un școlar.
Reamintim că există 20 de zile de Moși
Pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Mosi. Cuvântul “moși” vine de la “strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul “moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: “Moșii de primăvară” (de Macinici), “Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), “Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), “Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole