Inchisoare cu suspendare pentru medicul acuzat de luare mita

Primul dosar in care un medic din Salaj a fost judecat pentru luare de mita a fost solutionat, zilele trecute, de Tribunalul Salaj. Astfel, medicul de familie Czirjek Emoke, din comuna Hida, a primit patru luni de inchisoare, dar instanta a decis suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Asadar, o sentinta blanda pentru un cadru medical care i-a taxat ilegal pe cei care aveau nevoie de serviciile lui.

Tribunalul Salaj l-a condamnat pe medicul de familie Czirjek Emoke, din comuna Hida, la patru luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata, insa a dispus, in acelasi timp, suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada de doi ani si patru luni, care constituie termen de incercare.

Potrivit sentintei emise de Tribunalul Salaj in acest caz, daca Czirjek Emoke va fi gasita vinovata de comiterea altor infractiuni in cursul termenului de incercare, suspendarea pedepsei va fi revocata, iar medicul va fi trimis dupa gratii pentru ca a luat sume de bani necuvenite de la pacienti. De asemenea, instanta salajeana a confiscat de la Czirjek Emoke 1.522 de lei, bani pretinsi si primiti ca mita, in perioada 2009–2011, si a obligat-o pe inculpata la plata sumei de 350 de lei, cheltuieli judiciare catre stat.

Cum instanta a fost blanda cu medicul gasit vinovat si i-a suspendat si pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii activitatii, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj nu are ce sa mai faca in acest caz, Czirjek Emoke putandu-si continua activitatea. „Daca instanta i-a suspendat – asa inteleg – si pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii activitatii, inseamna ca-si poate continua activitatea”, ne-a declarat presedintele CJAS Salaj, Claudiu Barsan.

 Un alt medic trimis in judecata

Dosarul medicului Czirjek Emoke este primul caz din Salaj in care un medic de familie a fost trimis in judecata pentru luare de mita, insa nu este singurul, cel de-al doilea medic de familie din comuna Hida, Maria Onat, fiind acuzat de procurori ca a apelat la aceleasi procedee pentru a-si spori veniturile.

Potrivit rechizitoriilor intocmite de procurorii salajeni, timp de cativa ani, cei doi medici au cerut pacientilor bani pentru serviciile medicale prestate, desi acestia erau asigurati in sistemul public de sanatate. Cazul a ajuns in atentia autoritatilor dupa ce satenii le-au reclamat la politie pe cele doua doctorite. Ulterior, a fost declinat spre solutionare procurorilor din cadrul Parchetului de pe Langa Tribunalul Salaj. Dosarele au fost inregistrate in 20 decembrie 2011 pe rolul instantei Tribunalului Salaj. Purtatorul de cuvant al instantei de judecata, Mirela Lazoc, a explicat la vremea respectiva ca inculpatele sunt acuzate ca au cerut sume de bani, in ultimii trei ani, mai multor pacienti pentru prestarea de servicii medicale, desi acestia se incadrau pachetului de servicii medicale gratuite pentru asigurati. “Medicul de familie Czirjek Emoke a fost trimis in judecata pentru luare de mita in forma continuata. In perioada 2009-2011, inculpata a luat diferite sume de bani de la 20 de persoane, in schimbul eliberarii de retete si adeverinte medicale, desi acestea intrau in pachetul de servicii medicale gratuite. Valoarea totala a prejudiciului se ridica la suma de 1.522 de lei”, a declarat judecatorul Mirela Lazoc. Potrivit Mirelei Lazoc, doctorita Maria Onat este acuzata pentru luare de mita in forma continuata. Numarul victimelor se ridica la cateva zeci de cazuri. Pacientii erau nevoiti sa achite sume intre 50 si 70 de lei pentru a beneficia de servicii medicale care, in mod normal, sunt gratuite pentru asiguratii in sistem. De cealalta parte, cele doua doctorite isi decontau contravaloarea serviciilor medicale prestate la Casa de Asigurari de Sanatate Salaj.

 Si-au continuat activitatea

Pana la solutionarea dosarelor pe rolul instantei, cei doi medici de familie isi pot desfasura activitatea conform contractului-cadru, iar cum instanta are „manusi de catifea”, cel putin pana acum, unul din medici a scapat usor si poate presta servicii pentru localnicii din Hida si in continuare.

Potrivit legislatiei in vigoare, infractiunea de luare de mita se pedepseste cu pana la 12 ani de inchisoare. De asemenea, in cazul condamnarii, instanta poate dispune ca pedeapsa complementara ridicarea dreptului de practica pentru cei doi medici din comuna Hida, lucru care, insa, nu s-a intamplat in cazul doctorului Czirjek Emoke

Recomandari

Alte Articole