Icoană făcătoare de minuni la Hramul Bisericii ”Naşterea Maicii Domnului” din Ileanda (VIDEO-Galerie FOTO)

Pemieră religioasă  la Ileanda. Sora icoanelor făcătoare de minuni de la Nicula şi Strâmba a fost adusă pentru închinare credincioşilor prezenţi la hramul bisericii din localitate. Pictată de către pictorul Luca din Iclod, icoana făcătoare de minuni a fost prilej de rugăciune şi închinare pentru sutele de credincioşi prezenţi la sărbătoarea bisericească. Acest lucru a fost posibil cu colaborarea Muzeului Mitropolitan din Cluj-Napoca, de unde a şi fost adusă.

Şi în acest an, Naşterea Maicii Domnului este prilej de bucurie pentru toţi creştinii din lumea întreagă. Naşterea Maicii Domnului, prăznuită de biserică pe opt septembrie, este prima mare sărbătoare din anul bisericesc. A fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veşniciei, viaţa fără sfârşit. Datorită ei, Fiul Cel Veşnic al lui Dumnezeu, S-a întrupat, a biruit moartea, şi a dăruit oamenilor viaţa veşnică în Împărăţia Cerurilor.

Ca de fiecare dată de opt septembrie, credincioşii merg la biserică pentru a se ruga Maicii Domnului. În localitatea Ileanda, judeţul Sălaj, biserica ortodoxă a fost plină ochi de sutele de oameni veniţi la hram. Cu toate că, soborul de preoţi n-a fost unul impresionant, au fost prezenţi la marea sărbătoare  oameni din localităţile învecinate, dar şi din alte judeţe, cei mai mulţi  însă, fiind din urbea ilendeană.

Paul Chiroban, unul din cei şase preoţi prezenţi la slujbă, a rostit vorbe de duh cu o înaltă încărcătură spirituală, cinstind astfel  Naşterea Maicii Domnului:

“de la acest sfânt praznic, să ne aducem aminte în fiecare an de tradiţia bisericii, care ne învaţă atât de frumos că, biserica este stâlpul adevărului, cum ne spune Sfântul Apostol Pavel,  că părinţii Sfintei Fecioare Maria au fost Ioachim şi Ana. Aceştia locuiau în Nazaret şi îşi doreau un copil, deşi erau în vârstă. Ioachim i-a spus soţiei sale, Ana  că se va duce în munte şi se va ruga Domnului să le dăruiască un copil. În acele vremuri, la evrei familia care nu avea copii era considerată  blestemată de Dumnezeu”.
De altfel, preotul paroh Chiroban, face referire la faptul că astăzi multe femei însărcinate recurg la avort, dar şi că multe familii cu posibilitate financiară precară îşi abandonează copiii.

“Unele familii, zise creştine, consideră un blestem că li se naşte un copil. În urmă cu 2000 de ani, nu se putea concepe ca o familie să nu aibă copii”.
Alături de părinţi, foarte mulţi copii prezenţi la slujbă, au trăit bucuria de a fi împărtăşiţi chiar în această zi încărcată de bucurie sufletească.
De altminteri, unul dintre motivele pentru care a fost un număr impresionant de oameni la hramul Naşterii Domnului din Ileanda, a fost acela că, la biserică a fost adusă Icoana făcătoare de minuni. Totodată, această icoană făcătoare de minuni este soră cu icoana făcătoare de minuni de la Nicula şi de la Strâmba şi a fost adusă de la Muzeul Mitropolitan din Cluj-Napoca. Preotul paroh din Ileanda, duhovnicul bisericii, Vasile Rablău ne-a mărturisit cu pioşenie :

“se spune că icoana a lăcrimat de două ori şi este făcătoare de minuni. De aceea am adus-o cu drag şi ne-am închinat ei pentru ajutorul şi nevoile noastre.
De asemenea, aproape toţi cei prezenţi la slujbă au trecut pe la Icoana făcătoare de minuni pentru a se închina şi a se ruga Maicii Domnului. Lenuţa, una dintre persoanele care s-au închinat Icoanei, a declarat că: ” m-am închinat pentru sănătate, fericire şi să ne ajute Dumnezeu la toate”.
Maica Domnului are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire: 8 septembrie – Naşterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului şi 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole