Frigul extrem scoate autoritatile in strada

Gerul a pus stapanire pe Romania, in ultimele zile, iar Salajul nu a scapat de temperaturile mult coborate sub 0 grade Celsius. Desi a venit cu intarziere, iarna tine sa isi arate cu adevarat puterile, astfel ca, in cursul noptilor trecute, mercurul din termometre a scazut pana la -14 grade in judetul nostru. Gerul este greu de indurat de catre cei care nu au un acoperis deasupra capului, astfel ca, tot mai multi zalauani fara locuinta au ajuns sa ceara gazduire la Adapostul de noapte din cartierul Simion Barnutiu.

Iarna tine sa isi ia revansa pentru temperaturile molcome din preajma Bobotezei, cand, in loc sa avem parte de temperaturi foarte scazute, ne-am bucurat de zile primavaratice. Pentru a-si demonstra din plin puterile la final de Gerar, un ger siberian a lovit din plin Romania. Desi nu este la fel de vitregit ca judetele din sudul tarii, Salajul are parte si el de temperaturi negative, mercurul termometrelor ajungand sa coboare, in timpul ultimelor nopti, pana chiar la -14 grade Celsius.

Asa se face ca tot mai multi zalauani fara locuinta au apelat la serviciile Adapstului de noapte din cartierul Simion Barnutiu si au cerut „casa si masa”.

Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a declarat ca din cele 46 de paturi disponibile, sunt ocupate in medie 30, rezultand un grad de ocupare de 65 la suta. „Capacitatea maxima a Adapostului de noapte este de 46 de locuri. Pana in prezent, nu au fost cazate mai mult de 30 de persoane, in medie fiind ocupate 25 – 30 de paturi”, a declarat purtatorul de cuvant.

Cum iarna nu-i ca vara si cum nu este usor sa scoti oamenii in frig, personalul unitatii este mult mai ingaduitor cu beneficiarii in aceasta perioada. Astfel, solicitantii sunt primiti in Adapst cu o ora mai devreme, iar dimineata parasesc camerele doar la ora 9, si nu la 7, cum se intampla lunile trecute. Mai mult, bolnavii pot ramane in camere si pe perioada zilei. „In perioada cu temperaturi scazute, programul de intrare in Adapost este de la ora 18, iar a doua zi parasesc Adapostul la ora 9. Persoanele cu probleme de sanatate pot ramane si peste zi”, ne-a declarat Manuela Ghiurutan.

Pentru a beneficia de un pat in Adapostul de noapte, solicitantii trebuie sa aiba neaparat domiciliul in Zalau. Unitatea are patru dormitoare, iar persoanele cazate beneficiaza de doua mese, una seara si alta dimineata. De asemenea, primesc de la personalul care activeaza in acest centru de urgenta obiecte de igiena personala si, beneficiaza, la nevoie, de asistenta medicala si consiliere psihologica.

Conform Regulamentului de Organizare si Functionare aprobat de consilierii locali in 2004, accesul in cadrul Adapostului de Noapte este interzis persoanelor aflate sub influenta alcoolului sau a altor substante care modifica comportamentul uman.

In ciuda faptului ca la centrul din cartierul Simion Barnutiu ar putea gasi paturi curate, grupuri sanitare si hrana, exista si oameni fara locuinta care evita Adapostul de Noapte din cauza regulilor care trebuie respectate aici.

De fapt, ca si in ultimele doua-trei ierni, acest gen de persoane considera ca este greu sa se obisnuiasca sa respecte un program fix si un sistem de norme bine definite. Desi lucrurile ar sta mult mai bine pentru ei daca ar cere adapost, acesti oameni se incapataneaza sa traiasca „liber ca pasarea cerului” in frigul de pe strazi, prin canale sau prin scari de bloc.

Pentru a fi evitate situatiile in care asemenea persoane sunt gasite degerate sau, mai grav, decedate din cauza gerului, agentii Politiei Locale fac razii, in fiecare seara, pentru depistarea si ducerea lor de urgenta in Adapstul de noapte, a conchis Manuela Ghiurutan.

Identificarea persoanelor fara adapost este si in atentia Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj. Purtatorul de cuvant al acestei institutii, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca „in ultimele 72 de ore au fost preluate din strada si orientate catre Adapostul de noapte trei astfel de persoane”.

Totusi, potrivit lui Cheseli, in municipiul salajean nu s-au inregistrat temperaturi atat de scazute ca in alte judete, astfel ca nu s-a impus organizarea de actiuni in care cetatenilor sa le fie distribuit, in mod gratuit, ceai cald. „Avand in vedere faptul ca temperaturile din ultimele zile nu au fost extrem de scazute, comparativ cu alte zone ale tarii, DSP Salaj nu a organizat puncte de distribuire a ceaiului cald”, a declarat Cheseli.

La nivel national, aproape 300 de persoane au avut de suferit din cauza frigului siberian. Potrivit unui comunicat de presa, remis ieri, de Ministerul Sanatatii (MS), in doar 24 de ore, numarul persoanelor fara adapost si a celor cu hipotermie care au fost transportate de catre serviciile de ambulanta si echipajele SMURD la unitatile sanitare si in centrele sociale de ore a fost de 275. „La nivel national, s-au mai inregistrat doua decese in judetele Hunedoara si Galati, astfel incat numarul deceselor din cauza hitopermiei severe inregistrate de la avertizarea cod galben de ger emisa de meteorologi, si pana in prezent, se ridica la opt”, se arata in comunicatul de presa respectiv.

Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca, in aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spații deschise și expunerea la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume.

Recomandari

Alte Articole