FOTOREPORTAJ: Crăciun fericit! Fröhe Weihnachten din Germania!

Pregătirile pentru Crăciun în Germania redau culoarea bucuriei pentru Naşterea Domnului. Oraşele devin vesele, plutind parcă pe acordurile muzicale din pieţele de Crăciun, strălucitoare de la milioanele de beculeţe care le îmbracă şi de la brazii împodobiţi. În orașul Essen, forfota celor care sunt în căutare de cadouri şi a milioanelor de turişti este în toi.

Ca martor și în acest an al paradelor de Crăciun, al defilărilor cu îngeraşi şi Moşi care-şi cară sacii plini în caleşti, te întorci parcă la poveştile copilăriei şi începi să crezi în Moş Crăciun, la fel ca în lumea celor mici. În comunitatea fremătătoare de oameni chiar şi cei mai însinguraţi dintre semeni, nu mai sunt singuri. Vibrezi de bucurie şi miracolul sărbătorilor se împlineşte. Cu o tradiţie de sute de ani, cele aproximativ 2.500 de pieţe de Crăciun din Germania (Weihnachtsmärkte), care îmbină obiceiurile vechi cu podoabele moderne, atrag în fiecare an milioane de turişti din întreaga lume.

Vanilie, scorţişoară, cârnaţi, gogoşi, castane coapte, parade ale îngeraşilor şi oamenilor de zăpadă
De fapt, oraşele germane încep să se scalde în lumină cu mai bine de o lună înainte de Crăciun. Sclipesc milioane de beculeţe colorate, la tot pasul găseşti brazi împodobiţi, iar Moş-Crăciunii şi alte figuri de basm se perindă peste tot. Ai senzaţia că ai trecut într-un tărâm al basmelor. Atmosfera obişnuită pentru o mare sărbătoare este amplificată de „pieţele de Crăciun” (Weihnachtsmarkt), amenajate în aer liber, în căsuţe de lemn sau în corturi, decorate cu ghirlande de brad. Le găseşti cu uşurinţă dacă te laşi „furat” de acordurile muzicii sau adulmeci aromele vinului fiert, ale cârnaţilor ( Wurst) la grătar, ale prăjiturilor și dulciurilor de sezon ( Marzipan, Streusel). Când intri într-o astfel de piaţă te ameţesc parfumuri irezistibile. Mirosurile de vanilie (de la fructele caramelizate, gogoşi şi inimioare de turtă dulce) şi scorţisoară (de la chifle şi vin fiert) predomină și îmbie trecătorii prinși în febra ultimelor cumpărături și cadouri ( Geschenke).
Vinul fiert (Glühwein) este specific sărbatorilor de iarnă şi se prepară după reţete diferite. Cârnaţii prăjiţi la grătar, castanele coapte sau clătitele te îmbie şi ele. Găseşti de cumpărat tot felul de obiecte, pentru orice vârstă, de la dulciuri, jucării şi alte mărunţişuri (podoabe de brad, miere, lumânări parfumate, mănuşi şi fulare) până la obiecte din lemn, sculptate, pentru iubitorii de artă. Odata încălzit de vinul fiert sau răcorit de bere, poţi urmări în voie, oricât ar fi de mare gerul, paradele de Crăciun, adică „defilările” în cântec de fanfară ale îngeraşilor, Moş-Crăciunilor şi imenşilor oameni de zăpadă.

Pomul de Crăciun, mândria fiecărui oraş
Cât mai impunător, îmbrăcat în luminiţe, aşa trebuie să fie bradul din centrul oraşului. În orașul Essen, marele copac se ancorează de obicei în faţa primăriei (Rathaus) şi este impresionant.
Așadar, dacă pentru desfătarea ochiului şi a papilelor gustative există atâtea răsfăţuri, nu putea lipsi ceva care încălzeşte şi inima, adica scena Naşterii Domnului, reprezentând esenţa aşteptatei sărbători. Aşezată timid într-un colţ al pieţelor, ieslea cu Maica Domnului, Pruncul şi magii veniţi să i se închine atrage în special copiii. În seara de Ajun are loc slujba religioasă, apoi se organizează concerte de orgă din care nu lipseşte Oratoriul de Crăciun al lui Johann Sebastian Bach. De altfel, concertele de muzică clasică, de Crăciun, sunt tradiţionale (nu doar la operă, ci şi în marile biserici). Acasă, în jurul bradului se cântă: „O Tannenbaum, o Tannenbaum…Wie grün sind deine Blätter… , și se împart cadouri.
Sărbători frumoase tuturor!

Felicia ALBDEERY

Recomandari

Alte Articole