Filme românești la MUZA FEST (Zalău, 10-11 noiembrie)

Pe data de 10-11 noiembrie 2016, de la orele 18.00 în Sala Dialoguri europene a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, vor avea loc două proiecții de filme românești, regizate de Nicolae Mărgineanu.

POARTA ALBĂ
Adrian și Ninel se numără printre deținuții înghesuiți în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic. Printre cei condamnați alături de ei se găsesc profesori, avocați, poeți, filozofi, țărani, artiști, oameni de știință. Cu toții își dau seama treptat că munca forțată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre și Marea Neagră, ci crearea unui loc al suferinței organizate unde cei indezirabili regimului comunist trebuie exterminați. Filmul este inspirat din cartea Vărul Alexandru, de Adrian Oprescu. | cinemagia

BINECUVÂNTATĂ FII ÎNCHISOARE!
Filmul, bazat pe fapte reale, ne poartă in România sfârșitului anilor 1940 și inceputul anilor 1950, o Românie stalinistă unde regimul la putere incepe prigoana împotriva propriului neam și propriei credințe.
Nicoleta, o tânără intelectuală româncă este arestată. Crima sa este dublă: ea face parte dintr-un partid politic de opoziție și este nepoata pe linie maternă a lui Iuliu Maniu. In prima perioadă a detenției la Malmaison, eroina este interogată și torturată pana la extenuare, până aproape de acea granița nevăzută intre viață și moarte. Regăsindu-se singură in fața acestei insuportabile și interminabile suferințe, când nimeni și nimic nu mai lasă să se intrevadă vreo speranță, Nicoleta descoperă în adâncurile misterioase ale firii puterea credinței.
Intalnirea cu Dumnezeu ii da eroinei libertatea interioara si curajul sa se opuna si sa reziste monstruozitatii anchetatorilor. Ea reuseste sa-si apare nu numai convingerile politice ci si pe cele religioase. Cand suferi pana la limita suportabilului “poti sa mori sau poti sa-l gasesti pe Dumnezeu”. Dar, din momentul cand Dumnezeu apare in viata celei care sufera, forta ei este fara margini…
Filmul este ecranizarea scrierii cu caracter autobiografic a scriitoarei Nicole Valéry-Grossu “Bénie sois-tu, prison”.
Regizorul Nicolae Mărgineanu a realizat acest film ca o “datorie morală”, deoarece tatăl său, psihologul Nicolae Mărgineanu, a fost închis de comuniști 16 ani ca deținut politic.
“”Binecuvântată fii, închisoare” a fost o datorie morală, un film închinat acestor oameni care au suferit atât de mult. Mă bucur că am reușit să-l fac și îl consider filmul cel mai important din cariera mea” (Nicolae Mărgineanu). | cinemagia

Recomandari

Alte Articole