De frica rromilor, ţăranii din Surduc şi-au lăsat pământul în paragină (VIDEO – Galerie FOTO) Reviewed by CD on . În comuna sălăjeană Surduc localnicii îşi lasă pământul în paragină, din cauza rromilor. Oamenii spun că nu mai merită să muncească şi să investească bani, pent În comuna sălăjeană Surduc localnicii îşi lasă pământul în paragină, din cauza rromilor. Oamenii spun că nu mai merită să muncească şi să investească bani, pent Rating:
Ești aici: Acasă » Eveniment»De frica rromilor, ţăranii din Surduc şi-au lăsat pământul în paragină (VIDEO – Galerie FOTO)

De frica rromilor, ţăranii din Surduc şi-au lăsat pământul în paragină (VIDEO – Galerie FOTO)

De frica rromilor, ţăranii din Surduc şi-au lăsat pământul în paragină (VIDEO – Galerie FOTO)

În comuna sălăjeană Surduc localnicii îşi lasă pământul în paragină, din cauza rromilor. Oamenii spun că nu mai merită să muncească şi să investească bani, pentru că rromii fură tot ce găsesc, pentru a trăi şi a-şi creşte animalele. Situaţia este foarte veche în comună. Astfel se face că au rămas pustii peste 100 de hectare de pământ, iar numărul oamenilor păgubiţi se ridică la zeci de familii.

Autorităţile locale s-au dovedit de-a lungul anilor a fi neputincioase, în combaterea fenomenului infracţional. De asemenea, poliţia nu poate decât să dea amenzi hoţilor, care oricum rămân neplătite, iar proprietarii de pământuri se aleg doar cu paguba. Dacă fostul primar a tolerat situaţia, în cele două mandate, primarul proaspăt ales, Maria Onicaş, a făcut apel la forurile judeţene şi a solicitat sprijinul jandarmeriei.

În localitatea Surduc trăiesc peste 500 de rromi, însă nici până acum nu se cunoaşte numărul lor exact, deoarece migrează permanent şi mulţi dintre ei nu au acte de identitate.

Fără niciun metru pătrat de pământ în proprietate, fiecare familie de rromi reuşeşte să crească şi să comercializeze în fiecare an zeci de porci şi cai, după ce animalele sunt lăsate libere, mai ales noaptea, pe culturile sătenilor. Sesizări au fost făcute în mod repetat, cu sutele, însă fără niciun folos. Mulţi dintre rromi au încasat amenzi de mii de lei, ce au rămas neplătite până în ziua de azi. Noul primar a fost asaltat de localnici pentru a găsi de urgenţă o soluţie .

Aflată la primul mandat, primăriţa Maria Onicaş a cerut sprijinul autorităţileor judeţene, pentru rezolvarea problemei cu furturile rromilor, mai ales că situaţia în comună este una foarte tensionată, şi poate degenera în orice moment într-un conflict deschis. La faţa locului a fost chemat şi un reprezentat al comunităţii rrome din cadrul instituţiei prefectului de Sălaj, pentru a nu exista suspiciuni de discriminare. Jandarmeria a promis efectuarea unor raiduri nocturne, pentru a prinde în flagrant şi a trage la răspundere hoţii.

Pagubele produse sunt imense, însă recuperarea lor mai are de aşteptat. Localnicii, dar şi primăria Surduc, spun că vor face plângeri penale direct al parchet şi vor cere executarea silită a tuturor rromilor buni de plată.

 

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus