Dacă te trezeşti cu un sărut de Ziua Îndrăgostiţilor, vei avea noroc tot anul!

Valentine’s Day este Ziua Îndrăgostiților în tradiția occidentală, care se sărbatorește pe data de 14 februarie. În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți, este Dragobete, care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul românesc dragoste.

România a început să sărbătorească și Valentine’s Day, deși, deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradițională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituții. Organizația naționalisă Noua Dreaptă, etichetează sărbătorirea Valentine’s Day în România, ca fiind o activitate superficială, comercialistă, un kitsch importat din Occident.
În Germania spre exemplu, a devenit un obicei pentru bărbații care fac curte femeilor să le ofere acestora, un buchet de flori pe 14 februarie. Iar cadourile specifice sunt, ca în multe alte state, în forme care sugerează o inima, completate cu diverse mesaje de afecțiune. Însă în brutării precum și în vitrinele cofetăriilor, domnește culoarea roșie îmbiind și făcând deliciul cuplurilor îndrăgostite, ademenind trecătorii cu delicioasele prăjiturele, în diferite forme ale dragostei.

A devenit un simbol al iubirii și romantismului, însă viața Sfântului Valentin a fost departe de imaginea idilică a unui tânăr îndrăgostit. Iată cum a început cea mai îndrăgită sărbătoare din lume.
Valentin a fost un preot creștin, care a trăit la Roma, în timpul împăratului Claudius al II-lea. El obișnuia să organizeze ceremonii de căsătorie pentru tinerii creștini, persecutați pe atunci în Imperiul Roman. De aici, a venit probabil și reputația lui de protector al îndrăgostiților. Valentin a fost arestat și torturat, ca să renunțe la credința lui, însă, a refuzat și chiar a încercat să-l convertească la creștinism pe împărat. A fost decapitat în anul 269. Înainte de martiriul său, spune o legendă, Valentin s-a îndrăgostit de Iulia, fata gardianului său, Asterius, care era oarba și căreia el i-a redat vederea. Cel care a binecuvântat iubirea atâtor cupluri, nu a putut să fie fericit cu femeia iubită, iar mesajul său de adio, adresat tinerei și semnat “Al tau Valentin”, este considerat primul “bilețel de dragoste”. Tradiția este acum dusă mai departe de îndrăgostiții din întreaga lume, însă biletele nu mai au acum trista semnificație a unui mesaj de rămas bun.
În anul 496, Papa Gelasius a decis ca ziua de 14 februarie, când a fost executat Valentin, să-i poarte numele și să fie dedicată martiriului său. Există dovezi istorice privind viața acestui sfânt. Arheologii au descoperit o biserică antică și un mormânt care poartă numele Sfântului Valentin, iar rămășițele sale, se află acum în Biserica Sfântul Praxedes.

Superstiții de Ziua Îndrăgostiților
O superstiţie de Ziua Îndrăgostiţilor, spune că, dacă unei fete nemăritate îi zboară un măcăleandru peste cap pe 14 februarie, înseamnă că se va mărita cu un marinar; dacă îi zboară o vrabie peste cap, înseamnă că se va mărita cu un bărbat sărac, dar că va fi fericită şi dacă îi zboară un sticlete peste cap, înseamnă că se va mărita cu un bărbat bogat.
Dacă vrei să afli numele ursitului sau ursitei, e bine să te gândeşti la o listă de nume. Apoi, ia un măr şi în timp ce reciţi numele alese, învârte codiţa mărului. Se mai spune că, atunci când spui numele celui ce îţi este sortit, codiţa se va rupe. De Ziua Îndrăgostiţilor, se taie un măr în jumătate. Numărul de seminţe din măr îţi va spune câţi copii vei avea.
Dacă te trezeşti cu un sărut de Ziua Îndrăgostiţilor, vei avea noroc tot anul.
La Mulți Ani tuturor cuplurilor de îndrăgostiți dar și celor care astăzi își serbează ziua de naștere!

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole