Crişeni-reşedinţa de judeţ a ciorilor din Sălaj (Galerie FOTO)

Ciori cu miile, pe câmpul din marginea comunei Crişeni. Groapa de gunoi dar şi seminţele de pe imaş, schimbă culoarea peisajului şi a cerului, la cea mai mică mişcare suspectă, când păsările încep zborul. Croncănitul megastolului de ciori poate fi auzit de la câţiva kilometri, semn că te aproprii de reşedinţa judeţului.

Negru de ciori, în buza oraşului reşedinţă de judeţ al Sălajului. Croncănitoarele  mănâncă tot ce prind. De cum se termină dealul Mirşidului şi până la gara din Zalău, sunt peste tot. Raiul păsărilor negre pare a fi groapa de gunoi din Crişeni, însă nici câmpurile din apropiere cu recoltele oamenilor nu sunt ocolite. Peisajul este unul negru la propriu, atât în iarba câmpului când păsările pasc, dar mai ales în zbor, când ”flotila” se pune în mişcare. Norul negru acoperă cerul şi se mişcă în toată zona Zalăului.

Autorităţile din comună sunt departe de a rezolva problema. Fructele, cerealele şi culturile sătenilor sunt prădate în fiecare an de ciori, de cum dau în pârg. Primarul comunei Crişeni Andrei Maior spune că a încercat să rezolve situaţia, împreună cu cei de la A.J.V.P.S.

”Au ieşit la vânătoare şi nu au reuşit mare lucru! Au reuşit să împuşte vreo câteva zeci, dar nesemnificativ! Nici nu se simte la aşa mare stol! Nu am găsit încă soluţii pentru a scăpa de ele!”

”Nu mai putem ara, nu mai putem semăna, ciorile distrug tot! Primăvara scot seminţele din pământ, apoi de cum încep a da în copt, praful se alege de toate…” spun localnicii.

Există şi o explicaţie în tot fenomenul negru şi zgomotos.

”Ciorile au ales să-şi facă veacul în zona noastră, nu atât din cauza gropii de gunoi, cât a copacilor din zona gării Zalău, unde cuibăresc” a mai declarat primarul.

Mircea Mureşan

 

 

Recomandari

Alte Articole