Clopotniţă HI-TECH la biserica din Ileanda (VIDEO-Galerie FOTO)

La întrebarea ‚’’ De ce se trag clopotele Mitică?’’ nu vă grabiţi să daţi un răspuns, pentru că vremurile s-au schimbat!  În Biserica Greco-Catolică din Ileanda clopotarul anunţă credincioşilor evenimentele din parohie, cu ajutorul tastelor. Asta pentru că în locul tradiţionalului clopot, credincioşii au instalat un clopot digital foarte performant, capabil să reproducă peste 70 de sunete, inclusiv bucăţi din arii celebre sau colinde.

 

În acest fel a fost rezolvată şi problema clopotarului  care nu intotdeauna reusea sa fie prezent la oră fixă în clopotniţă dar şi a banilor necesari pentru trasul clasic al clopotului vechi, bani care acum nu mai trebuie daţi şi scutesc enoriaşii de un efort financiar în plus.

În parohia greco -catolică  din ILEANDA clopotul vechi s-a făcut neauzit din cauza vechimii, tot mai des în ultima vreme. De multe ori dangătul care anunţa o înmormântare nu era auzit de către toţi cei 150 de credincioşi până la  marginea localităţii.

De alte ori clopotarul fie întârzâia, fie avea probleme, iar trasul clopotului revenea preotului.  Rezolvarea tuturor problemelor a venit la finalul acestei veri, când consiliul parohial s-a hotărât să monteze un clopot electronic digital. Cu o putere de 400 W noua descoperire tehnologică sună la oră exactă şi funcţionează programat în regim automat.

Oamenii nu simt un disconfort în ce priveşte rânduiala bisericească, ci dimpotrivă. Pe lângă dangătul de oră exactă care porneşte la orele 8.00, 12.00 şi 18.00, credincioşii sunt răsfăţaţi şi cu piese din repertoriul clasic bisericesc, cum ar fi Ave Maria de Schubert sau ritmurile dedicate colindelor, bine venite în postul Crăciunului.

Cel mai greu pare a se descutrca vechiul clopotar, care în loc de ‚’’măsuri ‚’ la capătul funiei acum este nevoit să memoreze coduri şi combinaţii de taste.

Mircea Mureşan

Recomandari

Alte Articole