Cimitirul se muta pe Dealul Morii

Municipalitatea face planuri pentru amenajarea unui nou cimitir in Dealul Morii (dar are in vedere si alte posibilitati), tinand cont de faptul ca pe viitor vor fi tot mai putine locuri in actualul Cimitir Municipal. Autoritatile locale sustin ca pentru urmatorii sapte ani sunt asigurate suficiente locuri de ingropaciune.

Locuinta de veci, chiar daca nu este subiectul preferat al nimanui, este totusi o perspectiva ce trebuie luata in calcul. Ultimii zalauani care au fost inmormantati aici, de-o vreme, au fost asezati spre marginea cimitirului. Directorul Directiei Generale pentru Administrarea Domeniului Public (societatea care administreaza zona) Zalau, Aurel Bican, sustine ca pentru crestinii ortodocsi sunt inca 700 de locuri disponibile si mai pot fi create prin defrisare alte 600. Pentru cadrele militare, care au un spatiu special alocat mai sunt 300 de locuri, iar pentru neoprotestanti 200. Potrivit aprecierilor reprezentantului DGADP toate aceste locuri ar fi suficiente pentru cel putin sapte ani, daca luam in calcul media pe an a inmormantarilor, respectiv, de 200. In anul 2010 au fost ingropati aici 180 de salajeni, iar in anul precedent 196 de persoane (in zona ortodoxa si militara).

Anul acesta zalauanii au nevoie de mai multi bani pentru inmormantare fata de anul trecut. Asa cum sustinea Aurel Bican, valorile serviciilor prestate de ADP Zalau au crescut cu pana la 25 la suta. Locul de veci se achizitioneaza la pretul de 150 de lei si poate fi rezervat si achitat anticipat. Pentru catafalcare, cu utilizarea capelei se plateste 200 de lei, fara utilizarea capelei 115. Saparea gropii pentru un adult se ridica la 150 de lei, iar pentru un copil la 63 de lei.

Capela de la cimitir, sau ultima “statie”, cum o numesc unii, trece la aceasta data, printr-un proces de modernizare. Investitia este pusa pe roate prin grija Primariei Zalau si vizeaza reactivarea camerei “de frig”, repararea ascensoarelor, a acoperisului si executarea de zugraveli, dar si amenajarea unui spatiu administrativ. “Proiectul este o dorinta mai veche a noastra, dar si a cetatenilor, de a imbunatati conditiile privind procedurile de inhumare”, a explicat primarul municipiului, Radu Capilnasiu. Documentatia pentru obiectivul de investitii “Reabilitare cladire capela mortuara si amenajare cladire anexa” din municipiul Zalau a fost realizata de S.C. Proiect Exe S.R.L. Lucrarile presupun reabilitarea capelei mortuare existente prin: consolidarea fundatiei pe zona fara subsol, recompartimentarea spatiilor de la subsol, finisaje interioare si exterioare, refacerea instalatiei electrice interioare, montarea unui lift, realizarea instalatiei de clima in incaperile de la subsol si parter, refacerea invelitorii bituminoase la acoperisul terasei, inlocuirea burlanelor din PVC si racordarea acestora la canalul pluvial, refacerea trotuarului de protectie, amenajarea unei copertine pentru protectia terasei de acces la parterul capelei, amenajarea unei copertine de protectie pentru protejarea accesului la subsolul capelei, suprainaltarea zidului de sprijin in amonte de accesul la subsol. Totodata, va fi amenajata o anexa cu destinatia de birou si vestiar, pentru personalul de deservire si a unui grup sanitar, pentru persoanele participante la ceremoniile de inmormantare. In cadrul proiectului va fi amenajat accesul din strada Crangului in incinta Cimitirului, va fi realizat racordul la reteaua de apa de pe strada Crangului. Valoarea acestor lucrari, care sunt executate de S.C. International FBS Holding SRL Zalau, este de 209.837,48 lei.

Plopii de pe platoul de la Capela, chiar daca sunt si ei pe… duca, raman netaiati, sa tina umbra multimilor. Asa cum a declarat directorul SC Citadin SRL, Virgil Nicora, “copacii din apropierea capelei nu vor fi taiati, ci doar toaletati. Acestia raman in picioare si datorita cererii exprese a cetatenilor, care doresc ca in apropierea capelei sa fie umbra pe timp de vara”. In schimb, nu vor ramane nemuritoare gunoaiele de pe alei, pentru ca, potrivit reprezentantului biroului de presa al SC Citadin SRL, de la inceputul acestui an societatea amintita a preluat intretinerea spatiilor verzi. Lucrarile de intretinere si curatenie din cimitir vor fi efectuate saptamanal de angajatii care se ocupa si de spatiile verzi din oras. De izbeliste, dar nu se stie pana cand, va ramane doar aleea ce urca dealul dintre morminte, drum care deocamdata nu face obiectul lucrarilor de reparatii a SC Citadin. Repararea aleii de catre cei de la SC Citadin se pare ca depinde de “solicitarea expresa” a celor de la DGADP.

Recomandari

Alte Articole