”Carnea de pădure”, căutată la preț mic în Sălaj! (Galerie FOTO)

Pentru foarte mulți concitadini, culesul ciupercilor devine, practic, în această perioadă, sursă de venit. Oamenii străbat zeci de kilometri prin pădure pentru a culege ciupercile, pe care, mai apoi, fie le folosesc în propria gospodărie pentru consum, fie le vând pe un preț foarte mic.
În localitatea sălăjeană Șimișna, spre exemplu, precum și în localitățile învecinate, există puncte de colectare a hribilor. Astfel, pentru un kilogram de hribi de calitatea I prețul variază de la o zi la alta, în funcție de localitate și de cantitatea acestora. De altfel, dacă ieri un kilogram de hribi de calitatea I costa șase lei, astăzi prețul a scăzut vertiginos, ajungând la cinci lei. În ce privește, ciupercile de categoria a doua, aici lucrurile stau diferit; prețul unui astfel de kilogram, este infinit mai mic, nici mai mult nici mai puțin decât – doi lei. Chiar și așa, cei mai nevoiași recurg la această soluție pentru a-și spori veniturile financiare. ”Nu avem ce face, trebuie să ne descurcăm cumva, că nu avem altă sursă de venit decât alocația copiilor. Nici ajutor de șomaj nu mai avem. Ne bucurăm că avem posibilitatea să culegem ciupercile din pădure; anul acesta s-au făcut multe, a ținut Dumnezeu cu noi, că, altfel, am fi muritori de foame. Pe toate hribele pe care le găsim, le vindem, și ne cumpărăm alimente pe bani” a arătat o localnică pentru Transilvania-tv.ro.
Sunt, de asemenea și locuitori de pe Valea Someșului din județul Sălaj, care culeg ciupercile pentru gospodăria internă, și spun că nu le-ar vinde pentru nimic în lume. Cei mai mulți dintre ei, pregătesc hribii pentru anotimpul rece; o parte dintre ciupercile adunate, le usucă, iar altă parte, le prăjesc pentru zacuscă ori diferite preparate culinare. O gospodină din aceeași localitate Șimișna, a declarat și ea pentru site-ul nostru că abia așteaptă sezonul hribilor. ”Am așteptat cu nerăbdare această perioadă, să putem culege hribi, pentru noi este mană cerească. Nu prea mâncăm carne, așa că o înlocuim cu ciupercile. Le uscăm, le prăjim le păstrăm în borcane și în congelator, facem și zacuscă din ele, sarmale și altele”.
Punctul de colectare al hribilor este asigurat de către viceprimarul comunei Șimișna, Simion Bălan, care în fiecare an, vine în ajutorul oamenilor ale căror sursă de venit, sunt îngrijorător de mici. ”Astăzi am dat pe kilogram șase lei, de aici vine o mașină și le transportă în Jibou, de acolo mai departe”.
În hipermarketuri, prețul a 150 de grame de hribi uscate, este de aproximativ 200 de mii de lei vechi.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole