Botoşeii de unică, vanduti la Spitalul Judetean, fac valuri

De trei ani, accesul in Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău este posibil doar dacă vizitatorii achiziţionează botoşei de unică folosinţă, care să fie traşi peste incălţăminte in scopul de a evita murdărirea pardoselii cu noroi. Numai că, in ciuda bunelor practici pe care incearcă să le implementeze unitatea spitalicească, lucrurile nu sunt atat de simple cum par la prima vedere, botoşeii fiind o adevărată pacoste pentru unii sălăjeni.

In această perioadă, cand trotuarele şi străzile sunt pline de zăpadă murdară, botoşeii de unică folosinţă, care trebuie luaţi contra cost pentru a avea acces in Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, sunt cat se poate de bineveniţi. Pardoseala nu mai este umplută de urme nesfarşite de paşi, care urcă şi coboară pe scări, intră in saloane şi in grupurile sanitare, ies din cabinetele medicilor şi se intind de-a lungul coridoarelor. Nu, nimic din toate acestea. Odată ce ai incălţat botoşeii din folie de pastic, eşti in siguranţă. Şi tu, şi bolnavii pe care ii fereşti de microbii de pe talpă. Ce te faci, insă, cand porţi mărimea 43 la incălţăminte şi botoşeii albaştri din plastic nu-ţi vin nicicum? Cum urci in secţii şi ce poţi explica personalului de la poarta spitalului, care iţi cere să-i porţi?

Ridicăm aceste intrebări in urma unei sesizări primite la redacţie din partea unui zălăuan care, vrand să urce in spital săptămana trecută, a cumpărat botoşeii respectivi, dar nu i-a putut incălţa, fiindu-i prea mici. Deşi a semnalat acest lucru personalului de la poartă unităţii medicale, singurul răspuns pe care cetăţeanul l-a primit a fost că, oricum, botoşeii buclucaşi trebuie achiziţionaţi. Ca urmare, zălăuanul i-a cumpărat şi, cu ei in buzunar, a putut intra in unitate pentru a-şi vizita ruda internată. Cu toate că am cerut conducerii Spitalului Judeţean un punct de vedere referitor la ce se intamplă şi cum se procedează cu persoanele cărora botoşeii le sunt mici, singurul primit a fost că „aceştia nu sunt cumpăraţi pe mărimi, ci se achiziţionează o mărime universală”.

Aşadar, cu ei la purtător – peste incălţăminte sau in buzunar – vizitatorii au acces in secţiile spitalului. Preţul unei perechi este 1 leu, suma totală obţinută din vanzarea sacilor cu botoşei sporind frumuşel veniturile proprii ale unităţii. Astfel, in 2010, suma obţinută din vanzarea lor a fost de 133.505 lei, in timp ce anul trecut spitalul a obţinut aproximativ 71.000 de lei. Potrivit conducerii unităţii, banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea de materiale de curăţenie, taxa pe botoşeii de unică folosinţă fiind introdusă in ianuarie 2009, in conformitate cu legislaţia in vigoare privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea in unităţile spitaliceşti.

De altfel, după un an de la introducerea respectivei taxe, conducerea unităţii a precizat că măsura a dus la sporirea confortului pacienţilor, aceştia nemaifiind expuşi riscului contractării diferiţilor viruşi ce pătrund din afară in spital. Asta – mai ales că la o medie de 650 de aparţinători care vin zilnic să viziteze bolnavii, există un pericol permanent şi un risc crescut de transmitere a infecţiilor nosocomiale, atat de la vizitatori la pacienţi, cat şi de la pacienţi la vizitatori.

Taxa pe botoşeii de unică folosinţă a fost imprumutată de Spitalul Judeţean din experienţa altor unităţi medicale din ţară şi străinătate, obiectivul principal urmărit fiind reducerea ratei de incidenţă a infecţiilor nosocomiale.

Recomandari

Alte Articole