Apele învolburate au făcut prăpăd în Sălaj (Galerie FOTO)

Un număr de 31 de localităţi din judeţul Sălaj sunt afectate de inundaţii, în urma ploilor căzute în noaptea de marţi spre miercuri, iar mai multe persoane au fost evacuate din locuinţe de echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj. Şase şcoli au fost închise.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat, miercuri pentru Transilvania-tv.ro, că 29 de persoane din cinci localități au fost evacuate din locuinţe, şcolile din șase localități au fost închise, iar un bărbat a fost găsit mort pe raza localității Zalha, după ce a fost dat dispărut. Bilanţul este doar provizoriu. ”Un număr de 16 comune și 31de localități din județul Sălaj sunt afectate de inundații în urma ploilor căzute în noaptea de marți spre miercuri; de asemenea, au fost evacuate 29 de persoane: 19 din Surduc, o persoană din Preluci, una din Chieșd, patru din Zalău și patru din Letca. O parte din persoanele evacuate din Surduc, sunt la primărie iar restul persoanelor sunt la rude și prieteni”.
În șase instituții de învățământ, cursurile au fost suspendate miercuri dimineață, ca măsură preventivă. ”Din cauza pericolului de inundare, au fost închise şcolile din localităţile Chieșd, Cheud, Pericei – aici au fost închise și școala și grădinița din  Letca, Băbeni și Lozna” a mai precizat Jacodi. Întrebat la ce oră au fost solicitate echipele de intervenție ISU, Jarcodi a răspuns că ”am fost solicitați la 1.45”. Oficialul de la ISU,  a adăugat că pompierii militari au mai intervenit pentru evacuarea apei din gospodării şi obiective economice, degajarea căilor de acces şi au acordat sprijin cetăţenilor care au solicitat ajutor.
Inundațiile din anul 1970 s-au repetat spun localnicii
În localitatea Șimișna, ploaia căzută în ultimele 24 de ore a făcut ravagii. Canditățile însemnate de apă au provocat pagube iar culturile de porumb și păioase sunt compromise; apa din pâraie a ieșit din matcă iar localnicii sunt îngrijorați și privesc cu pesimism pentru roadele din toamnă. ”Așa inundații n-au fost din anii 90 la noi în sat; vedeți că și în grădini e multă apă, ca să mergem acasă, trebuie să trecem prin trei grădini. Vedeți că acești consăteni care vor să meargă după hribi, n-au pe unde să treacă, e apă peste tot. Nici măcar n-a venit nimeni de la primărie să vadă ce se întâmplă aici, să ia măsuri, cum ne poate ajuta (…). E ceva de groază, inadmisibil” au spus câțiva localnici.
Ghinion pentru apicultură
Doi tineri apicultori din Cluj-Napoca ajunși în Șimișna la miezul nopții cu 81 de familii de albine tocmai pentru Salcamul alb, care este cea mai importantă plantă meliferă de la noi, oferind principalul cules de producție, au avut ghinion. La doar o oră după ce s-au instalat, cantitatea de apă însemnată și vântul puternic, au făcut prăpăd. Câteva pavilioane au fost luate de viitură și alte 20 de familii de albine au murit. Deși au încercat să solicite sprijin de la ISU Sălaj, nimeni nu le-a răspuns la telefon, iar autoritățile locale și județene, nu le-a întins o mână de ajutor. Bogdan Gherman, unul din cei doi apicultori, veniți pentru prima dată în localitatea Șimișna la recomandarea unui alt domn din Chizeni, a declarat pentru site-ul nostru ” Avem 81 de familii din care 20 au murit, dar sperăm să nu avem pagubă însemnată. Ce să facem, orice meserie este cu risc (…). Am încercat să sunăm la 112, nimeni nu ne-a răspuns, de la primărie nu ne-a căutat nimeni, am fost în sat și ne-am cumpărat de mâncare, noroc că avem mașină; așteptăm să vină cineva să ne ajute să ne scoată de aici, solicităm ajutor. Am auzit la radio că autoritățile județene au spus că în fiecare comună și localitate este câte un comitet de urgență, e fals. La noi de ce nu a venit nimeni până acum?” s-a întrebat vizibil indignat bărbatul.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole